English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
25 Март 2018
"Изпълкомът на Българския олимпийски комитет (БОК) реши модна къща "Агресия" да изготви официалните облекла на българските спортисти за олимпийските игри в Пекин.
Шефовете на Централата предпочетоха офертата на "Агресия" пред тази на "Андрюс" с мотива, че е по-добра като цена и като разработки конкретно за Игрите в Пекин. Сакото ще бъде тип блейзър, а панталонът е със светъл цвят. Съобразени са с топлото време в Китай, където през август температурите се движат от 33 до 38 градуса."

От съобщението, а и от самото представяне не става ясно как дизайна на облеклата ще направи връзка с корените на нацията и ще ни представи на света. Като че ли африканските страни имаха доста повече, какво да покажат от нас при дефилирането и разбира се бяха впечатляващи.

"Един циганин се оплакал на слугата на Господ от мъката си: “Хората си орат, месят и ядат, пък аз трябва да го прося, да го нося, че и да го чакам да изстине! Голямо тегло”. Господ решил да направи Манго цар на черните хора в Далечната Земя, ала те не знаели как се прави качамак, та циганинът си поискал циганката да му сготви. Пристигнала тя, по царски нагиздена, със златни дрехи, с корона на главата. Разсърдил се Манго, разкъсал златните дрехи и циганката си станала пак същата. Като направил това, отдръпнал се и се засмял: - “Така те искам, жено! Иначе какво ще правим? Аз цар, ти царица, а кой тогава ще ходи по хората да проси за качамак”.

"Безценна приказка; в нея веригата на традицията е само брънка от една друга безкрайна верига, винаги готова за свободните човеци. Малцинствената идентичност и преди повече от 65 години, и сега очевидно не разчита на интеграционни програми все в бъдеще време, а сама защитава различието си. Отнемането на възможността да проси за героя на Славчо Красински е несправедливост, дискриминация, която го прави дълбоко нещастен. За него качамакът прави по-сигурни устоите на бедняшката династия; той е емблема на сиромашката му нравственост и самочувствие, които стоят по-високо и от царската корона. Къде и кога ли ще се срещнат неговото знание и нашето знание, неговата свобода и нашата свобода?"*

Следва обичайното упражнение за наблюдателност. Моля опишете облеклата на българските олимпийци...
Най-доброто есе ще получи възможност да публикува публицистичен материал на нашия сайт.

Източник на информацията: ТопСпорт, *Вихрен Чернокожев, Росица Чернокожева

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News