English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Февруари 2018
Над 50 филма, 100 прожекции, режисьори и герои на филми, изложби и културни вечери включва програмата на пътуващия фестивал ЕДИН СВЯТ, който се организира с подкрепата на Чешкия културен център и Чешката фондация “Човек в опасност”.

В България това е първият по рода си фестивал на документалните филми за човешките права с несъзтезателен характер, който продължава 10-годишните традиции на своите създатели в Чехия – фондацията “Човек в опастност” и Вацлав Хавел. Първото издание на ЕДИН СВЯТ ще е в София от 7-11 май, след което селекция от най-добрите филми ще пътува до Балчик, Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Бургас. Фестивалът се провежда под патронажа на посланика на Република Чехия в България, Н.П. г-н Мартин Клепетко. През май София се нареди между 10 нови метрополиса (Виена, Лондон, Претория, Хонг Конг, Париж, Ню Йорк, Сан Паоло, Мадрид, Букурещ, Вашингтон и Брюксел), където ЕДИН СВЯТ отваря салоните за публиката търсеща и другите измерения на ежедневието през обектива на инвестигативната кинокамера. 

Дискусиите с гостите режисьори, както и самите прожекиции предлагат различен поглед върху проблемите на цивилизацията ни. Тазгодишното, първо българско издание на фестивала търси отговори на въпроси, свързани с недемократичните режими, глобализацията и нейните измерения във всекидневието ни, сблъсъка на култирите и красотата на различията, нетърпимостта между етносите и религиите. Прожекциите проследяват най-горещите конфликтни точки в света. Всеки филм повдигат завесата на мълчанието по глобални и локални въпроси и най-вече вдъхновява и дава възможност на зрителите да разберат повече за правата си и да ги отстояват.

Филмовите прожекции в София ще бъдат разделени на няколко категории. Сутрешни безплатни прожекции с вълнуващи беседи се предлагат за най-малките ученици и по-големите тинейджъри в две категории филмови продукции. За възрастните са подготвени вечерни прожекции в Дома на киното, Чешкия културен институт, Френския културен институт, Полския институт и Мултимедийната зала България-Корея в НДК. Прожекциите са на достъпни цени от 3 лева.Журналистите ще могат да се срещат и правят интервюта с всеки един от режисьорите и гостите на фестивала. За целта е нужно да се регистрират на www.bgoneworld.org , след което ще  получат карта за безплатен достъп до всички прожекции и бонус от 3 билета за познати и приятели. 

По информация на www.bgoneworld.org
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News