English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Февруари 2018

С участието на Gordana Miletic, президент на MTD forum for fashion, textile and design - Сърбия, Elena Basso-Stanescu, президент на Fepaius, Асоциация на дизайнерите на облекла и кожи в Румъния, г-жа Мара Михел - директор на немския съюз на модните и текстилни дизайнери, както и г-жа Теодора Момекова, председател на Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България (АБДтм)и г-жа Нели Митева - зам.председател на АБДтм, се проведе дизайнерската конференция "Корени и креативност". На конференцията присъстваха и дизайнери, между които г-жа Ели Ангелова, която неотдавна отправи предизвикателни въпроси към българските си колеги за лицето на българския дизайн.

Лектори бяха г-жа Теодора Момекова, председател на АБДтм, г-н Роберт Александрийски - мениджър на АБДтм, г-жа Мара Михел - директор на VDMT. В хода на дискусията взеха участие и дизайнери.

Бяха показани примери от световната практика, както на големите страни като Индия, така и на малките страни, като Перу, Норвегия, дори и Афганистан, които продават успешно моден дизайн, базиран на традициите на страните си.

Г-жа Мара Михел направи презентация, в която бе представена инспирация от национални мотиви на дизайнери от световна величина.  Снимката вляво, направена по време на модните дефилета, илюстрира тази практика с един модел, чиято бродерия може да бъде свързана и с българските шевици.

Президентите на асоциациите се обединиха около идеята за промоция на регионален бранд, базиран на националните особености на всяка страна. Бе набелязан план за действия и подписан протокол. Планът предвижда българската асоциация АБДтм да бъде двигател на тази акция.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News