Eдно от най-големите модни изложения в света - CPD Дюселдорф, което приключи на 24 юли 2007 г., показа на търговците и журналистите колекциите за масовия и бутиковия пазар на лято 2008. Заело 17 палати от панаирната площ на Дюселдорф, то обхващаше всичко, свързано с модата - трикотажни и текстилни облекла, чанти, шапки, бижута, обувки, бельо. Изложителите бяха немски, скандинавски, френски, италиански, испански фирми, фирми от далечния изток, както и няколко български фирми и дизайнери. Българските фирми се явиха със собствени колекции на високо ниво, и напълно се вписаха в атмосферата на изложението. "Етере" с дизайнер Емилия Костова /с магистърска степен по мода от НБУ/ и "Маркам" с дизайнер Николай Бузов показаха характерните за двете известни марки изисканост и съвременност на колекциите. "Боряна" - Червен бряг също се представи с изящна и привлекателна колекция, дело на дизайнерките Нели Митева и Ива Иванова. Със свои колекции се явиха и фирмите "Крис" и "Пирос".

Асоциацията на българските дизайнери участва с малки колекции на "старото" и на "новото" поколение български модни дизайнери - от една страна TOTALLY ERECTED FASHION STUDIO с дизайнер Вероника Вапирова и чудесна колекция в бяло и черно, както и пъстрата "испанска "колекция на младата дизайнерка Мила Атева. От друга страна Мирела Братова с нейните характерни облекла от ръчно тъкани естествени материали, и Светла Димитрова от Ариес Уникат с нейните уникални творения. Интересно беше да се наблюдава как някои хора минаваха по няколко пъти, за да разгледат по-подробно облеклата - младите - при Totally erected, по-улегналите - при Мирела и Светла.

Мода лято 2008

Най-интересна беше палата № 14, където бяха изложени дизайнерските колекции. Там най-ясно се виждаше, че модата прави решителен завой. Изчезват свръх-тесните и къси блузи, появяват се "нови" обеми и етажност, които напомнят за 60-те и 80-те години. Но да вървим поред:

Цветовете - определено се лансират бяло, черно и сиво, и комбинации между тях. Това е най-ясно очертаващата се тенденция.

Успоредно с тях ,обаче, модата предлага и пъстри и весели щампи в топли цветове - жълто, горчица, тревно-зелено, загорял оранж и червено на бял, черен или бежов фон.

Природните тонове - бежово, пясъчно, каки, маслено зелено също се появяват, както в десени, така и в съчетания с тъмносиво и черно.

Материалите и структурите - тук разнообразието е изключително голямо. От една страна естествени материали , на първо място много лен и леноподобни структури, намачкани така, че да се подчертае естествения вид на тъканта или трикотажа. Структурни естествени коприни, тип шантунг, крепирани, намачкани, обработени така, че платът да придобие сложна структура. Платове, напомнящи корабно платно, в ярки раета, или съчетания на едри многоцветни правоъгълници. Вискозни и памучни тъкани и трикотаж.

От друга страна - супер фини и леки хай-тек материали за новите шлифери, якета и кабани.

Десените - много едри, флорални или геометрични, черно-бели или многоцветни.

Много дребни многоцветни - точки, кръгчета, геометрия, букви, използвани в съчетания помежду си по странен, но привлекателен начин.

Раета - от ситни до огромни блокови раета, дву-или многоцветни.

Шевици, дантели, ажури, бродерии, разположени като десен.

Какво няма ли - няма пайети и камъчета, няма ориенталско излъчване, всичко е внимателно и изкусно съчетано.

Асортиментът

Роклята заема отдавна загубеното си първо място в летния асортимент, при това рокля, която напомня за 60те години и Туиги - в А-силует, без или с къс ръкав, от едра щампа, мини, която се носи самостоятелно или с тесен клин. В същия силует, и носени по същия начин, се появяват и сукмани, които се носят с Ти-шърт или топ отдолу.

Мини рокли в силует Т, които се носят прави, с колан под талията или с много широк колан на самата талия.

Шлифери - мини, от супер.леки материали, с късо ръкавче и подчертана талия и разкроена пола.

Якета и блузони с кимоно или широк реглан ръкави, с интересни конструктивни решения, в силует Y.

Поли - мини или покриващи коленете, разкроени, с плохи, плисета, балонни, само не и обикновени и прави.

Дълги поли и сукмани с асиметрични обеми, подчертани от огромни торбести джобове на неочаквани места, със захващания и закопчавания, които променят силуета,

Сака - новост са удължените сака и жакети без ревер, с веревно падащи яки, с кимоно или раглан ръкав. Жакетите са обемни и свободни и достигат по дължина до коляното.

Панталони - тесни дълги панталони или клинове до средата на прасеца. Прави широки панталони до средата на прасеца, бермуди, шорти в различни форми. Панталони с висока талия или широк пояс, който се слага на талията.

Етажност на облеклата - най-късата дреха е най-отгоре. За да стане актуално късото сако, под него се носи по-дълъг шърт или топ, който обезателно покрива талията.

Върху дрехите блести само едрото бижу или коланът, където се появяват лъскави камъчета или мъниста. В бижутата често се съчетават естествени със синтетични материали - герданите, обеците, гривните, пръстените са доста едри и между дървените или коркови мъниста и естествените пера блещукат прозрачни стъклени или пластмасови камъчета, листа, топчета.

Чантите се явяват във всякакви форми и големини, но големите чанти доминират. Материалите са разнообразни - от естествената кожа до текстила и плетивото.

Обувките - тъй като краката трябва да изглеждат особено дълги и стройни, отново идва времето на дебелите платформи.

Какво ще ни донесе следващото лято - жега или потоп - не знаем. Важно е да знаем, обаче, как да сме облечени.

Т.Момекова
Асоциация на дизайнерите на мода и текстил в България
Председател на управителния съвет
www.modesigners.com

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs