По съобщение от Брюксел европейският комисар Петер Менделсон ще има срещи с представители на европейската текстилна индустрия и европейските текстилни вносители и магазини, за да дискутират изтичането на периода, в който нарастването на китайския текстилен износ за ЕС бе контролирано.  Този период изтича на 31 декември 2007 година, съгласно споразумението с Китай от 2005 година. Темата е била засегната и в диалога с Китай на 19 юли в Пекин.
Срещите с представители на европейските текстилни вносители (петък, 20 юли) и европейските текстилни производители, представлявани от Euratex (понеделник, 23 юли), ще позволят на Менделсон да чуе вижданията на двете страни при преминаването към свободна текстилна търговия с Китай от 2008 година. Менделсон ще съобщи на индустрията, че комисията ще наблюдава отблизо развитието на тази търговия. Сега, когато повечето от поръчките за пролет-лято 2008 година се вече възложени, е необходимо всички заинтересовани страни в Европа да осигурят плавна промяна. 
Представителите на ЕК вече проведоха разговорите с Китай на 19 юли. Споразумението от 2005 година, освен че не предвижда повече ограничения за вноса от Китай, предвижда плавен преход, след неговото изтичане. На разговорите на министерско ниво на 12 юни т.г. комисарят Менделсон подчерта в думите си към китайския министър на търговията Бо, че сега отговорността за плавния преход е в ръцете на Китай. Китайската страна се съгласи да създаде работна група и да координира действията в тази посока.
Комисарят Менделсон ще се спре на този въпрос и на неформалната вечеря с европейските търговски министри на 22 юли.

Предисторията

Следвайки финалната фаза на либерализацията на световната търговия с облекло и текстил на 1 януари 2005 година, текстилния износ на Китай към Европа се разви твърде бързо, което бе съпроводено и от спад в цените. В някои категории износа достигна за месеци удвояване. Тази инвазия предизвика сериозни проблеми на много европейски производители и им попречи да се адаптират за новите конкурентни сили. ЕС и Китай преговаряха и договориха тавани на развитие в размер не повече от 12.5% годишно в десет категории. Това даде възможност и на продажбите на китайските износители да растат, както и на европейските производители да се адаптират към новите условия. Споразумението предвижда плавно развитие на износа на Китай и след изчитане на органичителния срок на 31 декември 2007 година.

Източник: http://ec.europa.eu/trade/issues/sectoral/industry/textile/pr190707_en.htm

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs