20/05/2007
Г-жа Теодора Момекова е новият председател на АБДтм

На състоялото се на 17 май 2007 година Общо Събрание на Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България бе приет плана за работа на сдружението до края на 2007 година. В този план се предвиждат конкретни мероприятия, подпомагащи реализацията на дизайнерите, членове на сдружението.
Приета бе утвърдената в публичното пространство абревиатура на сдружението АБДтм.
Управителният съвет на сдружението бе разширен в състав от 5 души. За нови членове на УС бяха избрани дизайнерите:
- проф. Анна Бояджиева
- Нели Митева
- Светла Димитрова
- Теодора Момекова
- Яна Дворецка
За председател на УС бе избран дизайнера с най-голям опит, г-жа Теодора Момекова, а за зам.председател бе избрана г-жа Нели Митева, представител на младото поколение дизайнери. Яна Дворецка е говорител на АБДтм.

Новият председател на Управителния Съвет на Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България се казва Теодора Момекова.

Завършила е висше образование по моден дизайн в Кунстхохшуле Берлин - Вайсензее.

Стартира като дизайнер, по-късно е ръководител на дизайнерско бюро за дамска мода в БРВ "РУЕН. Става главен дизайнер на з-д "Л.Димитрова" - София.

Демокрацията я извежда като дизайнер на свободна практика, когато създава собствена модна линия за дами в големи размери с магазин и ателие.

От 1997 е преподавател по моден дизайн в Нов Български Университет.

Притежава разнообразен дизайнерски опит - трикотаж, конфекция, бельо, бански костюми, детски облекла - промишлени и бутикови колекции за страната и чужбина.
Има получени награди, в т.ч. златни медали на Международния Пловдивски панаир за трикотажни и текстилни колекции през 1988 и1989 година.

Има участие в многобройни национални изложби, три собствени изложби, множество ревюта в страната и чужбина (последното през октомври 2006 г. на откриването на Международния конгрес на плетачите в Пловдив).

Член на СБХ от 1981.
Представител на НБУ в Международната асоциация на европейските ВУЗ по текстил и мода. Владее английски и немски и е заклет преводач, ползва руски, френски - писмено и говоримо.

Заместник-председател на сдружението е Нели Митева, завършила специалност "Моден дизайн" във Висшия Специализиран Институт в Трир, Германия. Работи като дизайнер на собствени и съвместни колекции, автор на костюми за пърформанси, театрални и танцови представления, консултант по дизайн, преподавател и журналист на свободна практика.

Измежду наградите, спечелила на международни конкурси, са отличието "Новаторски дизайн" на Министерството на Икономиката на Северен Райн-Вестфалия, квалификацията и за Финала на GRAND PRIX INTERNATIONAL  FASHION DESIGN BERLIN 2003 и др.

През 2004 е съосновател на Бbrain Сstore Пproject - склад за креативни концепти. Инициира създаването на "ИВАН АСЕН 22" като дизайнерско ателие и шоуруум, както и място за срещи, обмен и представяне на съвременни артисти и дизайнери.


Новото ръководство благодари на освободените членове на УС, положили основите на асоциацията.
Източник: http://www.modesigners.com/

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs