English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Според информация на Shanghai Daily деветнадесет работнички, наети през юли миналата година в Бакау, Румъния, са се завърнали в Шанхай преди няколко дни. Преди това стигнаха до стачка в искания за по-добри условия на живот и по-добро заплащане.
Според съобщението, стачката на 16-ти януари е била предизвикана от решението на мениджъра на фабриката, да отмени договорената минимална заплата. Изненадата на работничките идва и от това, че мениджъра не е осигурявал безплатна храна, което е вероятно привилегия в Китай. Вероятно още около 50 от общо 350 китайски работнички, работили около половин година в Румъния, ще последват съдбата на завърналите се.

Този опит ни показва, че не е лесно да се преодолее разликата в културата, навиците и различните социално-икономически системи. Вероятно за българската модна индустрия добрия изход ще бъде в набавяне на работна ръка от българските изселници в Турция. Този ход ще бъде еднакво добър и за двете страни. България и нейната индустрия ще получат нужните и работници, за да продължи набраната инерция в износа, а заселниците ще получат желаните европейски паспорти.

 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News