Проект на brain store project и Гьоте-институт България в рамките на програмата "BeGlobal-bEUnique" съвместно с  BLESS (Инес Кааг-Берлин, Дезирее Хайс-Париж), студенти специалност "продуктов дизайн" от Университета по дизайн (Hochschule fuer Gestaltung) Карлсруе и млади български модни дизайнери от екипа на ИВАН АСЕН 22-шоуруум за съвременен дизайн.

Проектът е поставен в контекста на анализа на индивидуално-артистичните позиции в днешното българско общество и тяхното отношение към европейското гражданско съзнание. Търсенето на баланс между собствената българска идентичност и идентичността като европеец се интерпретира по артистичен начин посредством общодостъпните средства на комуникация, каквито представлява дизайнът.

Голяма част от българските и други източноевропейски артисти са емигрирали в Западна Европа, други пребивават временно там като “култургастарбайтери”. Това обстоятелство се отразява както върху идентичността на тези артисти, така и върху страната-домакин. Проектът цели тематизирането на тези въздействия, визирайки развитието на съвременното изкуство и дизайн в Европа. 

Международно реномираното авангардно дизайнерско дуо BLESS, Инес Кааг (Берлин) и Дезирее Хайс (Париж), след предварителните разговори в Берлин през август 2008, потвърдиха активното си участие в проекта и поставянето на темата в рамките на семестериален проект на свои студенти от Университета по Дизайн в Карлсруе. За тази цел, между 11.-15.05.09 Инес Кааг и Дезирее Хайс бяха поканени с 6 свои студенти и проведоха уоркшоп в България, където се осъществи обмен с български модни дизайнери, част от екипа на ИВАН АСЕН 22-шоуруум за съвременен дизайн на дизайнерката Нели Митева и бяха разработени проекти за дизайнерски продукти, които впоследствие бяха селекционирани за представяне на SOFIA DESIGN WEEK – 5.-12.06.2009 с концептуалното участие  на артистите от brain store project. Третата фаза на проекта ще включи разработката на дрехи, създадени въз основа на изходната идея и тяхното представяне в шоуруум ИВАН АСЕН 22 през септември 2009. Резултатите от проекта ще бъдат показани и в семестериалната изложба „Sommerloch“ на Университета по дизайн Карлсруе.

Дизайн-проектът, наред с два други проекта, е част от кураторската програма „BeGlobal-bEUnique“ на brain store project в сътрудничество с Гьоте-институт България. Проектът е финансиран от  Гьоте-институт България и фирма Rollmann. 

Партньори на проекта

BLESS принадлежат към най-интересните съвремeнни дизайнери, които дефинират или измислят наново всекидневни, функционални обекти и свързват продукти на модния дизайн с индустриални обeкти и всекидневна култура. BLESS притежават собствени магазини в Берлин и Париж, представят всеки сезон колекциите си в Париж, работят по артистични проекти и преподават в специалност “продуктов дизайн” в Държавния Университет по Дизайн в Карлсруе.

„brain store project“ е артистичен колектив с интердисциплинарна насоченост, работещ в различни жанрове на съвременните изкуства (танц, театър, пърформанс, дизайн, фотография, видео, мелтимедиа). От основаването си през 2004, екипът е реализирал редица новаторско-експериментални проекти с артисти от различни страни и е създал мрежи на сътрудничества. Членове на brain store project  са Нели Митева, Вили Прагер, Ива Свещарова и Мила Одажиева. 

ИВАН АСЕН 22

е създаден през 2007 от дизайнерката Нели Митева като концептуална платформа за развиване, създаване и представяне на проекти в областта на съвременния моден дизайн.

ИВАН АСЕН 22

-          работи с най-интересните млади професионално образовани дизайнери с новаторско мислене
-          представя дизайнерски модели, колекции и аксесоари със средствата на актуални визуални форми в индивидуален интериор
-          разработва кураторски концепт, определящ теми за събитията, в рамките на които се представята работите на дизайнерите
-          открива и показва нови имена в областта на дизайна
-          работи с партньори в страната и чужбина и включва дизайнерите в международни проекти
-          създава контакти и възможности за работа на дизайнерите

Алтернативният подход на ИВАН АСЕН 22 се отличава със своята анти-елитарност: Цели се максимална близост на дизайнера до клиента, възможността за контакт, обмен и обратна реакция.

ИВАН АСЕН 22 търси интелектуален дизайн, излага съвременни, приложими във всекидневието дрехи с индивидуален дух и професионална, висококачествена изработка и работи за съвременното определение на стил на живот.

Нели Митева е завършила моден дизайн във Висшия Специализиран Институт в Трир, Германия и работи като дизайнер на собствени колекции, фрийланс-дизайнер за фирми от индустрията, дизайнер на костюми, консултант, гост-лектор и свободен журналист. Към наградите, спечелила на международни конкурси, принадлежат отличието  „Design-Innovation-Award“ на Министерството по Икономика на Северен Рейн-Вестфалия, квалификациите и за финалите на „Smirnoff Fashion Awards,“ GRAND PRIX INTERNATIONAL  FASHION DESIGN BERLIN 2003 и т.н. В колекциите си се интересува от трансформацията на формата („GAME-à-porter“) и разказването на лични истории чрез дрехата („Watch your Back“). Нели Митева е основател и двигател на “ИВАН АСЕН 22”.

Участници от немска страна:

Студенти на BLESS от Университета по Дизайн Карлсруе:

-          Феликс Грамм
-          Бастиан Гьоке
-          Петер Шефер
-          Филип Шолц
-          Давид Ханауер
-          Силвия Позавец Участници от българска страна:Млади балгарски дизайнери, част от екипа на “ИВАН АСЕН 22”:

-          garderob – Живка Дачева, Любомира Алексиева, Даниела Иванова
-          Александър Гергинов (HAM&EGGS)
-          Леда Екимова
-          Георги Флоров
-          Цветалина Атанасова

Проектите, разработени в екип от български модни и немски продуктови дизайнери:

COPIED SHOPПроект на Цветалина Атанасова и Филип Шолц

COPIED SHOP е ефектен и достъпен начин да се рекламира дейноста на млад дизайнер.

В първата фаза на проекта се оформя витрината на магазина на дизайнера с притиснати към стъклото дрехи. Двуизмерността подчертава формата им.

В следващата фаза витрината се заснема и “мултиплицира”: изработват се принтове в реален размер 1:1, които могат да се поставят на много и различни места. По този начин за кратко време могат да се „отворят“ много 2D-магазини, а дизайнерът разполага с голямо изложбено пространство, без всъщност да притежава такова.
ПЛЪТТА Е ПЛЪТ

ЕДНО СВРЪХ ЗЛОВЕЩО И МНОГО АНАЛИТИЧНО ЗРЕЛИЩЕ

Проект на Леда Екимова и Давид Ханауер

Изходна точка е закачалката като прототип на човешкото тяло и предположението, че тялото променя дрехата, и обратното. Тази взаимовръзка е особено смущаваща при дрехи, принадлежали на повече от един човек, например дрехи втора употреба или дрехи, носени няколко поколения в семейството. Инсталацията дефинира прекомерно елементите си с едната надежда да обясни и илюстрира по-добре възможните им взаимодействия. В търсене на архетипа и на общовалидното, изборът пада върху по един артикул от всеки основен вид дреха в кафявата (естествена) гама. И така, ако казваме „плътта е плът”, със същата валидност можем да кажем например „блузата е блуза” или „кафявото е кафяво”. Така е поставено началото на един малък биотекстилен експеримент. 

MALKO MAGAZINCHE

Проект на Александър Гергинов, Георги Флоров, Петер Шефер, Силвия Позавец

Идеята за проекта “Малко магазинче” се ражда напьлно спонтанно, след обиколката на различни места в София: Женския пазар и района около него. Дискутирайки липсата на пазар за моден дизайн в България и въпроси, свързани с представянето на дизайнерски идеи и търсейки решения на проблемите на заобикалящата ни среда, екипът стига до разработката на подвижно, “малко магазинче“, което всеки един по всяко време може да построи сам. Магазинчето е с функция на мобилност и приспособимост към заобикалящата среда: например в дъждовен ден то може да се премести на друго място или в слънчевата част на улицата. Всички нобходими за сглобявването му части могат да бъдат намерени вкъщи или закупени на едно място, например в строителен магазин. Съставните части са ежедневни обекти, чието предназначение се променя: в огледалото за кола виждаш как стои тениска, която искаш да си купиш, висяща на закачалка от сушилник за дрехи, мрежата за чистене на басейн е мястото, където поставяш своите дрехи в пробната, която пък е оформена от завеса за баня.

PRESENT-A-PART

Проект на garderob (Живка Дачева, Любомира Алексиева, Даниела Иванова), Феликс Грамм и Бастиан Гьоке

В основата на проекта е реален проблем:

-          Как да се намали теглото при пренасяне на колекция, шранкове и закачалки за изложение в чужбина?
-          Как да съблазним клиента, показвайки само част от дрехата?
-          Как една закачалка може да е и шранк и да е подходяща за различен тип дрехи?
-          Как може двуизмерната статична дреха да бъде “раздвижена” в пространството и да внушава обем и тяло?
-          Как “закачащият” елемент да бъде част от дрехата?

Решенията:

Шранк, който се трансформира в обикновена закачалка чрез навиване на найлоновата част и удебеляване на раменната част със закопчаване с копчета тик-так. Метална закачалка е част от шранка и остава вътре, оформяйки новия продукт.

“Закачалка”, направена от секретни копчета и гвоздеи, които се произвеждат като един цялостен продукт. Забодени на стената, мъжката част на копчето е към стената, а женската е зашита към дрехата.

Принципът на “закачалката” със секретно копче се използва и за представяне на отделна дреха - риза, в конструкцията на която са използвани ленти, започващи от различни части на дрехата (продължение на пагони, двата странични долни края, част от долната яка, зашити към вътрешната страна на ръкавите щрифелки).

Всички тези ленти, дълги около 1,50 м, завършват с едната част на секретното копче и изпънати се закрепят към стената. Представена така, ризата става триизмерна и прилича на тяло в движение. Когато не служат за “закачане”, лентите могат да бъдат функционално използвани по различен начин и да станат част от дизайна на дрехата.

Други материали
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs