Проект на brain store project и Гьоте-институт България в рамките на програмата "BeGlobal-bEUnique" съвместно с  BLESS (Инес Кааг-Берлин, Дезирее Хайс-Париж), студенти специалност "продуктов дизайн" от Университета по дизайн (Hochschule fuer Gestaltung) Карлсруе и млади български модни дизайнери от екипа на ИВАН АСЕН 22-шоуруум за съвременен дизайн, осъществен с подкрепата на фирма ROLLMANN e селектиран и включен в SOFIA DESIGN WEEK, 5.-12.06.2009, площад “Славейков” 3, ет.1.

Проектът е поставен в контекста на анализа на индивидуално-артистичните позиции в днешното българско общество и тяхното отношение към европейското гражданско съзнание. Търсенето на баланс между собствената българска идентичност и идентичността като европеец се интерпретира по артистичен начин посредством общодостъпните средства на комуникация, каквито представлява дизайнът.

Международно реномираното авангардно дизайнерско дуо BLESS, Инес Кааг (Берлин) и Дезирее Хайс (Париж) поставиха темата в рамките на семестериален проект на свои студенти от Университета по Дизайн в Карлсруе. Между 11.-15.05.09 дизайнерките проведоха уоркшоп в София, където се осъществи обмен на немските студенти с български модни дизайнери, част от екипа на ИВАН АСЕН 22-шоуруум за съвременен дизайн. Изходната точка беше анализът на взаимовръзката между тяло-дреха-закачалка, както и идентифицирането на реални проблеми, свързани с работата на модния дизайнер, като: липсата на собствен магазин или средства за “рекламиране” на дейността на дизайнера, нуждата от изгодни, мобилни, лесно сглобяеми и преносими магазинни конструкции или пък олекотяването на теглото на дрехи и закачалки чрез съдържащ се в дрехата закачащ елемент. Решенията-продукти, разработени в екип от български моден и немски продуктов дизайнер, бяха представени на 15.05.09 на различни, свързани с функцията и възприемането им места в София и бяха селекционирани за представяне на SOFIA DESIGN WEEK – 5.-12.06.2009.

Третата фаза на проекта ще включи разработката на дрехи, създадени въз основа на изходната идея и тяхното представяне в шоуруум ИВАН АСЕН 22 през септември 2009. Резултатите от проекта ще бъдат показани и в семестериалната изложба „Sommerloch“ на Университета по дизайн Карлсруе.

Участници от немска страна:

Студенти на BLESS от Университета по Дизайн Карлсруе:
-          Феликс Грамм
-          Бастиан Гьоке
-          Петер Шефер
-          Филип Шолц
-          Давид Ханауер
-          Силвия Позавец

Участници от българска страна:

Млади български дизайнери, част от екипа на “ИВАН АСЕН 22”:
-          garderob – Живка Дачева, Любомира Алексиева, Даниела Иванова
-          Александър Гергинов (HAM&EGGS)
-          Леда Екимова
-          Георги Флоров
-          Цветалина Атанасова

Други материали
Why you fashion?
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs