English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Февруари 2018
FAC (Fashion Art Center) - Мариела Гемишева и CASE btl & event solutions и Център за култура и дебат "Червената къща" организират на 11 февруари (сряда) от 20.00 ч. в Червена зала, зала “Безименна“, зала “Гъливер”, зала “Пеша Николова“ представяне на дипломните проекти на магистърски клас на Мариела Гемишева, специaлност ''Мода'' при Национална художествена aкадемия (София) с ръководител катедра Греди Асса.

Работите на младите дизайнери Миглена Kарова (“Дамско бельо Арт Нуво“), Росица Kуманова (“Аз и мен”), Боян Петрушевски (“Рециклиране на бъдещето“), Ива Станчева (“Градски моден дизайн”), Йелена Кесич (“Бяло и бяло) и Невена Йорданова (“Телесни конструкции”) ще бъдат представени в няколко пърформънса, на шест концепции, шест уникални погледа към съвременната мода, шест опита за индивидуално изразяване вплетени в едно. 

Вдъхновени от артистичните течения сецесион, сюрреализъм, футуризъм, поп арт, минимализъм и съвременна архитектура авторите представят своя интерпретация на въпросите на съвременното изкуство и мода.

Описание на концепциите:

Боян Петрушевски – Recycling Future

Модната колекция се гради върху дисциплината и стратегията на подреденият маниер от все още съществуващият „технологичен” порядък. Изградена от елементи – облекла, които могат да бъдат взаимосъвместяеми и подлежат на различни комбинации на обличане. Линията на изграждане на колекцията е безкрайна. Тя върви навсякъде, паралелно, преплитайки се като мрежа и повтарайки идеята на колекцията - периодично, циклично, рециклиране.

Ива Станчева – Urban Couture

В съвремието на човека от 21век, подчинен на динамиката на ежедневието, модерността придобива друг смисъл. Търси се, от една страна функционалноста на облеклата, комфорт и лесната им поддръжка, а от друга актуалност в смисъл на модерност и елегантност. В този контекст използвам понятието „индустриален шик”, като взаимно обвързани и едновременно отхвърлящи се понятия, определящи визията на съвременната жена.

Йелена Кесич – White & Whitе

Less is more … Модна колекция, изградена върху естетиката на Минимализма. Минимализма присъства, като средство за обличане на духа, а не тялото. Облекла та са в ахроматични цветове и функционален дизайн за градска среда, eдновременно подходящ за работа и свободно време. Визията е решена във рафинирана дискретност и комбинация от плътни и прозрачни текстилни материали.
Миглена Kарова – Lingerie in to the Art Nuevo

Колекцията борави с идеята за интимната дреха - бельото, като част от нашата чиста личност, тази която винаги носим, но не излагаме на показ пред другите. Експериментът бельото да се развие в реално носимо връхно облекло разбирам като израз на смелостта да бъдеш личност и в начина на обличане.

Невена Йорданова – Body constructions

Модата непрекъснато изисква нещо ново. Тя е стил,основаващ се на избора: просто-сложно; класика-авангард; деконструкция-интелектуален дизайн .Това е стилът на съвременните номади: модни, състоятелни, интелектуални, доказващи на самите себе си какво им е необходимо и същевременно непланиращи да доказват никому нищо... без правила.

Росица Kуманова – Me & Myself

Сюрреализмът не се пише, не се рисува, той се живее …
Дреха изобретение – игра, спонтанно творчество
Дреха желание – стремеж , мечтание
Дреха намерение – идея, фантазия
Дреха внимание – интерес, чувствителност
Дреха находчивост - изобретателост, духовитост

Информация: Червената Къща.
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News