English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Материал на China Radia International ни запознава с един известен дизайнер на дрехи в Китай, който е автор на облекла за няколко поколения държавни ръководители на Китай, като Мао Дзъдун, Дън Сяопин, също и на бившия президент на САЩ Буш-старши, бившия крал на Камбоджа Нородом Сианук и други държавни глави. Той се казва Тиен Атон.

Скъпи слушатели, Тиен Атон работи повече от 50 години за държавните ръководители. На снимката на Мао Дзъдун на площад Тиен Анмън, той е облечен с дрехи на дизайнера Тиен Атон. Сега моделиерът вече е над 80 години и даде интервю на наш журналист наскоро.

Родният край на Тиен Атон е Ша Джиабан, околност на град Чаншу, провинция Цзян Су, източен Китай. Въпреки, че той се ражда на село, но е дете с много умения. На 13 годишна възраст, Тиен Атон е изпратен в Шанхай да учи за шивач, и само след 5 години, успява да открие свое магазинче на най-оживената търговска улица в Шанхай - Нанкин.

След провъзгласяването на Китайската народна република през 1956г. заради майсторството си и за честността си, Тиен Атон е избран да работи само за държавните ръководители, като Мао Дзъдун. и това продължава цели 50 години.

Когато прави дрехи за Мао Дзъдун, Тиен Атон решава да промени модела му. Поправките на яката, гърба и в кръста на дрехите на Мао Дзъдун, много по-добре отразяват фигурата му, той изглежда още по-висок и младолик. Освен за Мао Дзъдун, Тиен Атон шие дрехи и за бившия премиер Джоу Енлай и за следващите държавни ръководители - Дън Сяопин, Цзян Цзъмин, Ху Дзинтао и др. Тиен Атон е много горд от оценката, дадена от тези лидери за направените от него дрехи: „Хем са удобни, хем са красиви!" Простият начин на живот на държавните ръководители също правят силно впечатление на Тиен Атон, той каза,

Един ден председателят Ху Дзинтао ме потърси и ми каза, „Тиен, имам едно старо облекло, може ли да го поправиш?" Това е една униформа, по модел Сун Ятсиен, вече носена над 10 години, със скъсана яка. Аз му обещах да я поправя, но яката няма да е толкова широка, както преди. Ху не каза нищо и беше много доволен, след като му направих облеклото.

През тези години, Тиен Атон обучава около 100 чираци, госпожа Джоу Джунчиао е една от тях. Сега тя вече е на повече от 60 години и много благодари на учителя си Тиен Атон. Тя сподели с журналиста,

„Той е много строг към своята работа. Освен занаята, той ни научи как да се държим правилно. Никога няма да забравя помощта на моя учител, от все сърце му благодаря."

Тиен Атон също добре шие облекла и по западен модел. През 70-те години, по време на престоя на бившия президент на САЩ Буш в Пекин, той карайки колело, намира фабриката, където Тиен Атон работи, и му поръчва да ушие един костюм за него. След няколко години, когато идва в Китай на посещение, Буш се похвали пред журналисти, че облеклото му е ушито от Тиен Атон. Когато кралят на Камбоджа Сиханук живее в Китай, Тиен Атон е първият му моделиер. Посланици на десетки страни също го търсят за облекла, защото е майстор на международно ниво.

През 2005г. 80 годишният Тиен Атон се пенсионира, но той планира да прави още много неща, докато е здрав. Той взема директора на компанията Хон Шаншу Лю Уейчжюн за свой ученик и му помага да завоюва своето място на силно конкурентния пазар на дрехи. Равносметката в живота, на Тиен Атон е следната: старателно шие, честно се държи с хората.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News