English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Март 2018

Когато прогнозите са направени, някой трябва да ги преведе на разбираем език.  Някой трябва да превърне думите в скица, в контурите да оживеят цветове. Какво означават тенденциите в стила, които четем:
"Обем и прозрачност, тъмно като в рог, униформен стил, гръндж и пънк.
Тъмно върху тъмното, тъмнината на нощта, нощно време в града. Това са ключовите думи отнасящи се до темата (подбраната тема е "Знакът на енигмата"). Тя звучи с мистицизъм и съблазън, студена нощ и сенчести цветове, рефлекции и интензивни неонови и бляскави светлини. Контрастите създават живот в този стил. Той комбинира бароково влияние и омаменти с опростена елегантност на конструкцията, заедно с футуризъм и елементи от спорта. Тук ние намираме идеи идващи от униформата , както и картини от гръндж, пънк и лукс. Резултатът е тъмни, монохромни облекла, завършени чрез микс на използваните материали, обем, функционалност и подредба, които могат да бъдат носени и през деня и вечерта. Нощните цветове са фини и говорят дискретно. Тъканите са вълнуващ микс на прозрачност, фини вълнени платове, сатен, лурекс, двулицев копринен туил, плюш, бляскави ефекти, лакиран и кожен ефект, бродерии, апликации, ласета, метални висулки, и огледални ефекти, допълнени от промазки, пайети и кожени парченца."*
За повечето предприемачи в модния бизнес, едва ли има значение дали написаното по-горе е на английски или български. Те така и няма да разберат значението на тези думи. Това е работата на дизайнерите, които следвайки тези прогнози ще създадат колекцията на фирмата. И все пак, дори и в случая, когато говорим за униформен стил, всеки дизайнер ще разчете по своему тази стенограма. Това обяснява думите на управителя на българска фирма, който ни казва "сега, създадени от дизайнера Х колекциите ни се харесват повече, отколкото преди с дизайнерката У".
На 23 и 24 ноември 2006 г. госпожа Мара Михел от Сдружението на дизайнерите във Вюрцбург (Германия) ще гостува за пореден път в България и ще ни представи как там виждат сезона есен/зима 2007-2008.  
Историята ни казва, че една друга немско говореща страна Швейцария разчита прогнозите по различен начин. На сайта на швейцарската организация SIPPO www.sippo.ch/fashionforecast  (след регистрация достъпа е свободен) може да бъде видяна тяхната прогноза сезон 2007/8 и след посещение на семинара на г-жа Михел да бъдат направени сравнения.
А ако искаме да разберем как са били разбрани модните тенденции за сезон есен-зима 2006-2007 и приложението на каретата предлагаме разходка по този блог: http://iamfashion.blogspot.com/2006/11/fw06-trend-plaid-on-runway.html
Така стигаме до няколко важни ключа към разчитането на прогнозите и приложението им:
- местната (национална) култура
- целевата група
- въображението на дизайнера
- добрия сорсинг на основни и спомагателни материали
Може би това не е всичко, останалото е от дизайнерите и от ...улицата и блоговете.
*Цитираните тенденции в стила са от прогнозите на SIPPO, които може да видите на посочената по-горе връзка.

Друга статия по темата може да прочетете като кликнете върху тази връзка: Модните тенденции и улицата

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News