English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018

Модните тенденции и прогнози предсказват какво следва...цветове, тъкани, структури и стил, какво ще изберат потребителите. Тази информация е необходима на хората, които правят и продават облекла. Такава информация се подготвя от фирми, специализирали се в бизнеса, който изучава за какво ще харчат парите си потребителите.
Днес вече всички знаем, че сивото ще бъде на мода през сезона есен/зима 2006/7, но производителите трябваше да знаят това една година по-рано. През изминалата седмица на изложението BGate, фирмите представящи се с облекла стигнаха с колекциите си до сезон пролет/лято 2007 , докато големите текстилни фирми като Миролио и изненадата на изложбата Рио Пеле (Португалия) представиха колекции за сезона есен/зима 2007/8, което предизвика естествен интерес сред производителите на облекла у нас.
"Трябва да знаем какво иска купувача, преди той или тя да знае това", казва модния директор на Saks Fifth Avenue. Ето защо трябва да се вслушваме в прогнозите на специалистите, както и да имаме наши собствени наблюдения. Някои дизайнери казват, че уважават прогнозите, но не ги използват. Дизайнерката Nanette Lepore например казва "аз следвам инстинкта си". Друг един специалист казва "аз не преставам да наблюдавам как се обличат хората, когато пътувам в метрото или пазарувам".
Един нов феномен все по-често навлиза в прогнозите - интернет блога. За него ни разказват в материал Мери Райкърт за aвстралийския вестник The Age. Наблюдението на блоговете става ежедневие на фирмите, както правещи прогнози, така и желаещи да бъдат една стъпка преди купувача. Всеки ден на блога на парижкия фотограф Yvan Rodic facehunter.blogspot.com. се спират около 3-4000 посетители от целия свят. "Аз получавам много коментари за моите фотографии. От любители тийнейджърки до модни дизайнери и съставители на прогнози. Тук всеки може да намери идея и да намери подходящ стил за обличане или да създаде нова колекция." На сайта http://www.style.com/ пък намираме връзка към друг блог на Scott Schuman http://thesartorialist.blogspot.com/. Модните тенденции, това, което преди бе достъпно само за големите фирми, които можеха да си позволят по-значителни разходи, днес е достъпно за обикновените хора и младите дизайнери. Днес по света има милиони блогове, които са свободни за изследване и наблюдения. Според Yvan Rodic парижките класически модни салони са вече отживелица. "Днес обществото има все по-малко време да чака за прогнозите на модните асове. Всичко е изложено чисто и просто на улицата". Един друг блогер от Париж казва "Тези, които искат да бъдат в крак, трябва да разберат, че има по-бърз достъп до снимки и информация, от това да го видиш отпечатано или по телевизиията. И това е блогът". Ние от TUNE-IN опитахме също с един блог. В пробното издание на блога получихме веднага мнения и коментари за нашите материали. За съжаление не така стоят нещата при нашия сайт, където паролата и необходимостта от легитимиране на самоличността сковават нашите читатели. Света на блога е много по-животворен на идеи, от което и да е списание. "Преди ерата на Интернет един дизайнер трябваше да купи десетки списания, за да бъда в крак. Сега му е достатъчно да разгледа десетина блога за да изследва това, което иска да знае."

В TUNE-IN ще продължим да представяме материали за интересни блогове и публикации по темата.

Още по темата Улична мода от Стокхолм.
Вече има и блог за готините българи

Други материали по темата

Модни прогнози за сезон есен-зима 2010-2011

Новост
Тенденции в дизайна на бижутерия 2010/2011 в материала Икономическата криза е добра за креативността

Модни тенденции пролет лято 2010
Омайващо и цветно за пролет-лято 2010
Универсално и цветно в тема 2 на Пролет – лято 2010
Спомени от света на цветовете
Тема Едно на Пролет-лято 2010

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News