English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

Модните дизайнери създават дизайн в облеклото и аксесоарите. Те могат и да планират производството и маркетинга на техните продукти. Дизайнерите се специализират обикновено в дадена продуктова категория, например дамска мода, луксозно бельо или други. Дизайнерите създават модната новина, като установяват силуета, цветовете и видовете материали, които ще бъдат използвани всеки сезон. Дизайнерите, които работят за производителите на облекло не създават обикновено оригинален дизайн, а следват и адаптират работата на индивидулните дизайнери за масово производство.

Как да бъде подготвен един дизайнер. Преди всичко за тази работа е необходим талант. Хората в тази професия трябва да имат добро чувство за линия, цвят, форма, баланс и пропорция и да притежават "око" за малките детайли. Работата изисква инициатива, способност за намиране на решения и организация. За да си намери един дизайнер добра работа, му е необходимо преди всичко добро портфолио, отколкото фамозна диплома. Все пак, e необходимо и формално обучение за повечето дизайнери. Предметите, по които трябва да бъде подготвен един бъдещ дизайнер включват шиене, изкуство, математика, бизнес, общуване и...английски.

Дизайнера може да мине по различни пътища до своето пълно разгръщане. Ако е добре подготвен, един млад дизайнер може да започне като асистент в дизайнерската стая при големите компании. В общи линии функциите са подготовка на спесификации, подреждане на тъкани и аксесоари по спесификации и каталози и обновяване на щендера с мострите. След това първоначално стъпало, следва израстване в създаване на скици, отново със спесификации за производство. Тук вече са необходими знания от конструкция на облеклото и кройки.  Асистент-дизайнерите трябва да направят първата кройка или да наблюдават нейното правене. Понякога асистент - дизайнерите могат и да направят тема от набраните тъкани. Те трябва да имат способност да работят с цветове. Изисква се добро познаване на конструкцията на платовете и тяхното поведение, за да могат и да поръчват платовете. Асистент-дизайнерите трябва да имат мобилност и да работят с екипа от дизайнерската стая. Разбира се, че трябва да имат и индивидуалност. Това ще бъде особено необходимо и по-късно, когато преминат в най-високото ниво, да създават и ръководят изграждането на колекциите. Работата на дизайнерите е напрегната, особено когато трябва да се догонват срокове, често съпроводено и с ограничения на бюджета.

Какво мислят шефовете на фирмите за дизайнерите, за да ги прочетете трябва да кликнете върху тази връзка Да използваме човешкия потенциал.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News