English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018
Асоциацията на дизайнери на мода и текстил в България се присъедини към Италия, която неотдавна прие етичен кодекс за модните дефилета. 

Дългоочаквания Кодекс за добрата практика в света на модата, след дълги години на очакване се появи. За съжаление повода отново е трагичен, след като бразилски модел почина от анорексия.
Инициатор на документа е италианската министърка на младежта и спорта Джована Меландри. Той беше подписан в края на миналата година в Рим от Меландри, от председателя на италианската Камара на модата Марио Бозели и от Стефано Доминела, председател на италианската асоциация за висша мода Алта Мода.

Кодексът съдържа редица изисквания към моделите, участващи в ревютата на италианските дизайнери и към стилистите, които ги наемат. Едно от изискванията е да не бъдат наемани модели под 16 години и с индекс на телесната маса под 18 /например отговарящ на момиче с височина 1,72 см и с тегло 53 кг/. Според друго изискване на кодекса, в ревютата трябва да участват и модели, носещи дрехи с номера 46 и 48. Кодексът призовава модния бранш да популяризира така наречената средиземноморска красота при жените, отличаваща се с по-закръглените форми.

Досега на прицел на медиите бе използването на детски труд във фабрики, произвеждащи облекло и обувки. Никога обаче не бе поставяно с острота допускането и наемането на 14-15 годишни модели до конкурси и ревюта. Все още не се третира симетрично този въпрос и в Холивуд.

Нов материал по темата може да видите на тази връзка
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News