English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
25 Март 2018

Думата permaculture, представена от австралийците Bill Mollison и David Holmgren през 70-те години на миналия век, е като портманто на съвременната агрокултура, както и на съвременната култура. Чрез серия от публикации Молисън, Холмгрен и техните съмишленици документират подход към дизайна на човешката среда, по-специално развитие на многогодишна агро система, която имитира структурата и връзките открити в екологията.

Принципите за дизайн при permaculture се разпростират от позицията, че "Единственото етично решение е да понесем отговорност за нашето собствено съществувание и това на нашите деца" (Mollison, 1990). Намерението е чрез бързо разпространение на знанията за основните стълбове на теорията, хората да станат дизайнери на тяхната собствена среда и способни да изграждат устойчиво човешко съществувание, такова каквото намалява зависимостта на обществото от индустриални системи за производство, което Mollison индентифицира, като фундаментално и систематична разбиващо земната еко система.

Първоначално създадена, като агро-екологично теория, пермакултурата получава голямо развитие . Пермакултурата продължава да се развива, вече включваща разнообразни и алтернативни културни идеи, чрез мрежа от обучения, публикации и интернет форуми. По този начин пермакултурата се превръща в система за дизайн, както и философия за лайфстайл и етика.

Източник: Wikipedia

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News