English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018

Един сайт с адрес http://www.styleportfolios.com ни отвежда към резюметата на дизайнери, предлагащи труда си на свободния пазар. Всеки, който прелисти десетина страници на сайта, може да прецени дали неговия профил ще бъде забележим в тази силно конкурентна среда. За малкото време, което отделихме на сайта, попаднахме на профилите и на две българки, дизайнери.

Разбира се, първата бариера пред мнозина от нашите дизайнери ще бъде английския език. Затова без да се колебаем, да потърсим в Интернет най-добрия курс по английски и да го започнем, колкото се може по-скоро. Ако не сме подготвени да се включим в това състезание сега, няма да сме подготвени и след една-две години, ако не започнем да учим английски... сега ! Какво още ще трябва да правим през тези една-две години. Да оставим идеите за самостоятелно дизайнерско ателие и ушитите десетина рокли на абитуриентки и две-три познати и да забравим този измислен свят. Припечелените от тази работа пари ни дават възможност да поживуркаме, но не да натрупаме истинския опит. Да изградим нашето резюме ! Как ? Като работим за чужди фирми. Пазара в България на този етап е твърде малък, за да поеме вливащите се около 100-ина дизайнера всяка година в индустрията. Всъщност едва ли има 100-ина фирми, които правят мода в страната. Освен това, опита в българските фирми ще се счита на запад, като нещо от рода на стаж, но не и истинска работа. Горчиво, но е факт. Ето и няколко примера от сайта, които тук-таме ще коментираме (данните са истински):

Дизайнер А:

Многостранен, упорит в труда и земен са думите, които ме описват. Търся позиция на моден дизайнер или да работя като фриланс дизайнер, където моя талант, креативност и иноваторско мислене могат да бъдат използвани, оценени и развити. (забележете, че този дизайнер търси развитие).
Моята главна цел е да стана част от печеливш  екип в модната индустрия и да израсна във времето с безценен опит, знания и многостранност, получени в контакт с други индивиди, ориентирани в кариерата на моден дизайнер.
Опит:
- от юли 2005 до сега, на почасово работно време - дизайнер мода и бижутерия. Концептуализира, създава дизайн и проекти (облекло и бижута) до завършването им;
включен в бизнеса с он-лайн покупко-продажби на модни аксесоари и пришиване на ръчни елементи.

Образование:
- от септември 2004 до юли 2005 - Академия за дизайн (САЩ), преминал обучение по: създаване на кройки, текстил, драпиране и конструкция на облеклото; сито-печат и избелване на облекло, модна илюстрация (молив и мастило, водни бои, смесени инструменти, Corel painter IX, Photoshop CS2; дизайн, проект и конструиране на облекла (рокли, нощници, ризи и джинси) за модно шоу; създадено модно потртфолио с 40 цветни илюстрации; дизайн и изпълнение на комплект от бижута за моето дипломиране и снимки; планиране, организиране, стилистика и координация на снимките.

* Това портфолио (което не публикуваме изцяло) може да ви импулсира да се включите още сега в състезанието. Не бързайте, конкуренцията идва...

Дизайнер Б

Дизайнер със солидна подготовка в конструкцията на облекло, създаване на кройки, скициране, умения за организация и създаване на връзки с клиенти.

Опит:
- от 2005 до сега фриланс дизайнер; Дизайн, ориентиран към клиента на уникални бройки от идеята до готовия продукт, с драпиране и констриране. Фокусиран предимно на вечерни облекла създавани, както на индустриални машини, така и с много ръчни елементи. Опитен в детайли и различни тъкани...Изброени са няколко бляскави мероприятия, за които са създавани тоалети.
- от октомври 2004 до август 2005 - асистент на продуктов мърчандайзинг мениджър в Tommy Hilfiger, NY. - създаване структура и организация на процеса на лабораторни мостри за багрене, което довежда до намаляване времето му; планира и посещава доставчици, селекция на купони и аксесоари, докато създава отношения с доставчиците; участие в срещи по продажби, срещи с доставчици и срещи по разработване на продукт; създаване на табла за вдъхновение, показващи последни тенденции и цветове; заетост в проби и създаване на кройки, следвайки концепция на създаване на облеклото от концепцията до потребителя;
- от август 2002 до април 2003 - стаж във фирма в Атланта, САЩ; градиране на кройки в ръстова серия, конструиране на облекла от трико и тъкан; подготовка на спесификации, тъкани и указания за третиране на облеклата, проби на модели, подготовка за снимки.

Постижения:
Изключително постижение на студент във моден дизайн и маркетинг (2004)
Иноваторство и вдъхновение: Награда за най-добро облекло от модно шоу (2004)

Знания: скициране на силует, драпиране, конструиране, конструкция на облекло, компютърни умения: Photoshop, Microsoft, Office, Lotus Notes and QuickBooks.

Дизайнер В (произход Азия)

Отдадена, страстна, креативна, трудолюбива и с богати възможности дизайнер.

Опит:
- от октомври 2007 до сега - BCBG Max Azria Group. Contemporary Women's Casual Wear. Асоцииран дизайнер.
Проучване и установяване на ключови силуети за дамски горни дрехи, рокли, сака и връхно облекло от трико и тъкан. Създаване на първи скици и скици за линията за всеки сезон. Генерира спесификации за топ и сако. Създава технически указания за задгранично развитие и производство чрез мрежовата фирмена система. Създава сезонни табла за настроение и концепции и за презентации. Създава табла за мърчандайзинг продажби и презентации.
- от март 2006 до октомври 2007 - асистент-дизайнер в друга фирма. Създава и развива графична работа, бродерия и щампи. Създава силуети за рокли, горнища и долнища от трико. Създава първи скици и скици за линия/колекция за всеки сезон. Комуникира със създателите на кройки за разработката на първата мостра. Произвежда технически указания за задграничното производство. Създава план за кроене. Организира проучване на тъкани и аксесоари в страната и чужбина. Координира подготовката на мострите за шоуруума. Посещава проби и дискусии по мострите. Създава нови сезонни лейбъли, етикети и каталози, асистира при фотосесии.
- от ноември 2004 до март 2006 - асистент-дизайнер в друга фирма. Създава табла за сезона и вдъхновение. Проучва доставчици на аксесоари и прежди за всеки сезон. Асистира при проби. Подготвя мостри за ревюта. Организира и поддържа мострения шоу-рум.

Образование: Модни институти, САЩ от 1997 до 2001 и от 2003 до 2005 г.
Технически познания: Adobe Photoshop CS2, Adobe Ilustrator CS2, Microsoft Word, Microsoft Excel, Powerpoint.

Eзици*: един азиатски, изучава испански

*Да не забравяме, че почти всички дизайнери ползват свободно английски език.

Бихме могли да продължим, списъка е много дълъг. Но с тези три профила и с едно кратко самостоятелно проучване на нашите читатели-млади дизайнери, се надяваме те да се отворят към света. Както виждаме работните места по целия свят започват да си приличат все повече и повече. Ако искаме да бъдем конкурентни след 5 години, трябва да започнем работата над резюмето си сега. Да отидем в страна и компания, която ще ни даде нови сили и знания, а няма само да ни изцеди енергията, докато все още обичаме модния дизайн. Да се отворим към света! В момента индустрията за мода в България няма нужда от дизайнери. Модната индустрията у нас в момента е семеен бизнес, в който двата полюса в семейството са често на различни мнения, а дизайнерите са по средата. Да отидем там, където в центъра на дизайна е потребителя, да научим, това което ни трябва за цял живот и да се върнем след 10 години. Тогава в България ще се заговори за мода, защото ще се създава от хората, натрупали международен опит и знания, които търсят развитие...

Материали за млади дизайнери
BIPONE са вече известни в Австрия, чакаме ги в България
Познаха ги по дрехите...
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Why you fashion?
Георги Флоров и модния дизайн
Нели Митева – дизайнерска визия
Антония Пашова с поглед към visioNNext
Александър Гергинов - visioNNext ! ... искам да се случи
Вяра Бориславова - Дизайнерското изложение visioNNext е дълго чакано събитие
Мария Бандевска Subway stories за VisioNNext
 
Още по темата...

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News