English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

Всъщност малко са хората, които от малки знаят каква ще бъде тяхната професия. И затова трудно би могло драматичо да заявя, че искрата на дизайна (в мен) е била запалена още в ранните ми детски години. Но като се връщам мислено назад, вероятно мога да открия някои свои желания и действия, тогава все още неосъзнавани, че по някакъв начин съм се впечатлявал от красивото, от облеклото и поведението на хората около сeбе си. В тази връзка Наскоро намерих едни стари свои рисунки, които от моя гледна точка сега са твърде комични, но основното в тях е главно детайлa към дрехата, отколкото външната физическа прилика в главата или ръцете. Истината бе просто, че обичах да рисувам, но под влияние на мнението на родителите си първо се озовах в Езиковата гимназия в Добрич, а след това в юридическия факултет на Софийския университет, за което не съжалявам изобщо.

Там попаднах в средите на студентите на правния факултет с нагласата, че ще срещна хора, които са не по-малко от мен заинтересовани от разговорите за изкуство, мода, театър, но вместо това те бяха много прагматични, устремени единствено към своето професионално развитие. Успоредно с това суховатия език на правото, който не ми оставяше много място за естетически преживявания, допълнително ме подтикна да търся друг израз и начини за себеизразявание.

Затова продължих да рисувам, получих подкрепа от своите близки и приятели, илюстрирах една поетическа книга, правех картички, които подарявах, моя рисунка бе използвана за корица на друга книга. Така след третата година право реших да запиша моден дизайн в Нов български университет. Все още нямах ясна представа от това какво е да създаваш дрехи, какво е да си дизайнер и да налагаш красотата в ежедневието. Но там попаднах на Яна Дворецка и Теодора Момекова, които ме поведоха в света на модата и ме научиха, че модата е не само дрешки, а хармония от цветове, материи, една цялостна концепция за човешкото тяло.

Важна стъпка за мен бе спечелването на стипендия по програма Еразмус и заминавето ми за Берлин в училището по изкуства Weissensee. Там учих и работих заедно с млади дизайнери от цял свят, което бе възможност за мен да се съпоставя с другите и да видя къде съм. Разбрах, че рисунката е малка част от процеса по създаване на модела и че след това има ужасно много работа, докато видиш своите дрехи готови за носене.

Именно затова всеки млад дизайнер се нуждае от публичност, от среща със своите потенциални клиенти. Една от ролята на конкурсите е именно тази - да осъществи срещата на идеите на дизайнера с публиката, защото по този начин той може да съобрази своите търсения с нуждите на модния пазар и да утвърди себи си.

Дрехата не е просто едно покривало на голотата на човешкото тяло. Дрехата е концептуална проекция на човека за тялото и мястото му в пространството. Тя е определен социален знак за човека, задава норми на поведение и подсказва етическите идеи на този, които я носи, както и на дизайнера. Тя винаги съобщава на другите за настроението ни, подсказва намеренията ни и изисква същото от другите. Всичките си идеи за дрехата съм се опитал да представя чрез колекцията си,която съм именувал Адаптация, защото дрехата за мен е социално транзитивен знак, които означава персоналността на човека и му позволява да преминава и пребивава в различни публични светове. Моите модели са за градския човек, този, които осъществява намеренията си в една агресивна среда, разнородна и именно дрехата има предназначението да смекчи резките различия и контрастите на града и позволява на човека да се чувства удобно.

Георги Флоров участва във visioNNext в категорията абсолвенти. Той е член на Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България.

Материали за млади дизайнери
BIPONE са вече известни в Австрия, чакаме ги в България
Познаха ги по дрехите...
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Why you fashion?
Нели Митева – дизайнерска визия
Антония Пашова с поглед към visioNNext
Александър Гергинов - visioNNext ! ... искам да се случи
Вяра Бориславова - Дизайнерското изложение visioNNext е дълго чакано събитие
Мария Бандевска Subway stories за VisioNNext
 
Конкурентноспособни ли са дизайнерите ! 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News