English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018

Антония Пашова e на 26 години. Работи над своя проект Tochka от една година. Има огромното желание това да се превърне в успешна модна марка. Своите дизайнерски решения тя подписва с подписа на градското ежедневие, само че докоснати от личния й непредсказуем почерк. И докато рисува или прави следващия модел си представя живи картини от деня, но малко по-ярки и бързи, мисли за хората, които среща, но с повече цвят и настроение. Мечтае много скоро всички сиви сгради да придобият цвят. По-скоро не очаква жителите наоколо изведнъж да се усмихнат, но е по-добре да не са толкова замислени и плахи. Защото модата е настроение и социален феномен, който има нужда да живее от публиката, която я подкрепя и желае. Може би вече всички наоколо са готови да се почувстват модерни. Това, което е правила до скоро подкрепя нейното отношение към потребителите и техните мотиви да купуват. Въобразява си, че и тук е дошло време за тотален дизайн, иска и се да се стигне до един добър Български моден феномен, резултат от дългогодишната творческа тишина на всички, които имат желание да правят мода.

- нещо за онова, което е запалило искрата на дизайнера у вас...

Мисля, че това е моята дарба. Още като дете обичах да шия. Представях как ще разрежа тайно един златист шлифер в гардероба, за да станат две модерни дрехи. После режех почти всяка една стара дреха и я прекроявах, без да губя най-красивото от нея. Първоначално криеха всички ножици от мен, после ставаха убедителни нови модели. Мисля, че и сега е горе долу същото. Винаги ме вдъхновяват костюми от 70-те, прически от 20-те или белъото на 50-те. Само ми се иска жените да имат желание да изглеждат интересно, дори и само през свободното си време.

- какво за вас е модния дизайн...

Ами това е все по-необходимо за всички. Това не са просто добри дрехи. Това е едно пътуване по света с отворено съзнание, много кино, музика, готовност за истинска среща със зараждащи се емоции. Не всеки би могъл да издържи на новите желания на големи социални групи, да ги разбере и перефразира. Модния дизайнер на една фирма X, трябва да успее да създаде нейното лице, да умее да взима правилните решения и в крайна сметка това да води до високи обороти.

- защо visioNNext...

Защото е добра идея на тези, които имат желание да организират нещо такова. Българската мода до този момент е затвърдила своята липса на културна отчетливост. От няколко години тук творят и се опитват да оцеляват хора като мен, млади дизайнери, полуобразовани ентусиасти с много идеи и таланти, които се различават от "старата генерация". Имат известен опит, голямо желание и още повече инат, че могат да изградят един интересен и нов образ на модата, която се създава тук и ще се употребява тук. На мен лично ми се струва, че това изложение ще създаде нови възможности както за участниците в него, така и за неговите гости.

- как свързвате етика и естетика, традициите със съвременното, иновациите и тенденциите с практичното...

Може би този въпрос всъщност означава, как успявате да имате идеи?
Етиката в облеклото за мен лично значи дрехата да е удобна, оразмерена и сезонна.
Естетиката е точната формула, създадена между очакванията на тези, които ще си купят, съпоставени с вдъхновението на един автор.
Традиции и съвременност не винаги се свързват, но това все пак е желателно не само поради нестихващата вече двадесетгодишна еклектика, а преди всичко поради неизчерпани възможности за интерпретация.

В Българската мода, позната от досегашните форуми съвременното се предценява по странни начини, просто се "заемат" едни предпочитани модели от списания и се прави ревю на лошо осветен подиум. Това стана традиция, която е със статута на естетика.

Иновациите не се отнасят за модата наоколо, високите технологии са все пак далеч от тук. Тенденциите, които се консумират тук са повлияни от живота и вълненията на хората. Ето това можем да променим. Само ако производителите повярват, че ще имат все по-голяма конкуренция и единствено добрия дизайн ще им помогне да оцелеят. Все пак през последните години вкусовете и отношението на хората към външния вид са очевидно променени. Може би модерни, практични дрехи в настоящата тенденция е моето желание.

Мога да обобщя, че всички тук предпочитат мода от предходната година, все едно са склонни да възприемат само отлежали тенденции.

Може би на този етап е невъзможно, но ми се иска да създавам мода, чиято тенденция е уловена съвсем скоро.Такава смела и дръзка, за да се огледам един ден и да има много, които я носят веднага.

- колекцията за visioNNext...

Колекцията, която носи името "5 th season", дава носталгичното усещане за изчезваща зима. Тя прилича както на спомен така и на факт. Цветовете и цветовите съчетания напомнят природни картини, които изобразяват популярни образи на глобалното затопляне. Моделите наподобяват топящи се айсберги, димящи индустриални зони, изгорели зелени площи, задръстена атмосфера или озонови разширения. Тук дрехата е интересна като съчетание между форма и материя. Използвам форми и обеми на зимата, които са изпълнени от едни пролетно-летни материали. Ключовия фактор или с други думи червената нишка на всички части от тази колекция е декоративното тигелиране с два различни по размер бода. Тези детайли напомнят планинските ски униформи. Това за мен допринася допълнителна доза носталгия. Металните нишки в повечето материи добавят естественото намачкване на плата, което препраща към формите от природата.
Колекция "5 th season" попада в категория природни инспирации, интерпретирани чрез използване на съвременни технологии, материи и форми, а дизайнерката участва във visioNNext в категорията дизайнери, работещи на свободна практика. Антония е член на Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България.

Материали за млади дизайнери
BIPONE са вече известни в Австрия, чакаме ги в България
Познаха ги по дрехите...
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Why you fashion?
Георги Флоров и модния дизайн
Нели Митева – дизайнерска визия
Александър Гергинов - visioNNext ! ... искам да се случи
Вяра Бориславова - Дизайнерското изложение visioNNext е дълго чакано събитие
Мария Бандевска Subway stories за VisioNNext
 
Конкурентноспособни ли са дизайнерите ! 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News