English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

Вяра Бориславова участва в дизайнерското изложение visioNNext в групата на абсолвентите, завършили през 2007 година. Тя завършва "Моден дизайн" в Нов Български Университет.

Искрата по дизайна се запалва във Вяра още през детството и, свързано с кукления театър. Тя израства в ателието на баща си, където той работи върху кукли и декори. Прибирайки се в къщи, тя се опитва да пресъздаде видяното през деня. Ето защо първите и стъпки водят към театъра, тя завършва специалност "Театрална сценография" в НБУ, а страстта постепенно се превръща в моден дизайн.

Започва да шие за себе си дрехи още в тийнейджърска възраст, по-късно облича и приятелите си и неусетно хобито се превръща в професия. Разбира се, при първите опити не липсват и обичайните трудности с липсата на обща информация и реализацията на някои от проектите.

Благодарна е на всичките си учители, на първия си учител по рисуване професор Джидров. От него научава за връзката между вътрешното човешко състояние и дрехата, цвета и формата, космоса. Благодарна е на преподавателите от Нов Български Университет. Майка и я подкрепя винаги, независимо колко неизпълними са звучали желанията и понякога.

Модния дизайн за Вяра е начин на живот, изкуство, въображение, което модния дизайнер претворява в реалността, в дрехата. Според нея ролята на дизайнера е да режисира връзката между състоянието на човек и визията, която избира той за себе си. Да придаде форма на цветовете и материите, да даде живот и послание на всяка дреха.

Дизайнерското изложение visioNNext е събитие дълго чакано от Вяра, място и събитие със съвременно звучене, концепция и визия, на което всеки творец би се радвал да види работата си. Там тя планира да представи собствена колекция "Жълти отражения", състояща се от десет модела, която представлява нейната визия за определен тип културно-психологическа нагласа, която същевременно е продължението на тези обстоятелства в текстила и облеклото, а от там към интер-персоналното комуникативно взаимодействие. В този аспект Вяра възприема visioNNext, като вид комуникативна платформа, позволяваща и да представи този определен тип нагласа, като съзнателно и несъзнателно взаимодействие между участниците в това случване. Дрехите, които тя подготвя, дори като покривало на тялото имат изключително функцията на интуитивно общуване. Главния посредник в това общуване е именно жълтия цвят, като носител на слънчевата светлина, на интуицията. Вяра се интересува от невербалната, интуитивна комуникация, като по-достоверен фактор за изграждане на естетиката в мисленето и поведението. Инспирира я проявата на природата в града под формата на слънчева светлина, която се отразява и кодира в жълтия цвят на паветата и след това преминава в нас, носеща целия заряд от информация, натрупана в процеса на всичките и преобразявания. Вяра следва нагласата, която се създава в нас, като следствие на този процес и интуитивно излъчване към другите. Това излъчване се случва във всеки един момент и това е, което тя се стреми да постигне чрез visioNNext, където се концентрира стремежът за общуване и взаимодействие в ситуацията на съвременните средства за артистично и визуално изграждане на индентичности и трансфер на стойности.

Етика и естетика, традициите в унисон със съвременното се възприемат от Вяра, като необходимост. Да претворим със съвременно звучене традициите, които носим в себе си, това е провокацията. Вяра провокира, но и самата тя е провокирана.

Вяра участва във visioNNext в категорията абсолвенти. Член на Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България (АБДтм).

Материали за млади дизайнери
BIPONE са вече известни в Австрия, чакаме ги в България
Познаха ги по дрехите...
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Why you fashion?
Георги Флоров и модния дизайн
Нели Митева – дизайнерска визия
Антония Пашова с поглед към visioNNext
Александър Гергинов - visioNNext ! ... искам да се случи
Мария Бандевска Subway stories за VisioNNext
 
Конкурентноспособни ли са дизайнерите ! 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News