Александър Гергинов е един от дизайнерите, участващи в изложението visioNNext от категорията дизайнери на свободна практика. Неговият трудов стаж започва като клип-арт художник в New Vision Technology и продължава като стайлинг асистент в списание "1", дизайнер на дамска модна линия Lara Vill, преподавател по дисциплина Моден проект в Национална Художествана Академия.

- нещо за онова, което е запалило искрата на дизайнера у вас; Подкрепени или не ! Хората около вас.

Запалило!!!! : ) е първо ще кажа, че въпросите са някак наивни - може би вашето отношение към нас е такова. А може би сме го заслужили... Та да продължа да се занимавам с дрехи, запали ме ниското ниво, коeто не ме удовлетворява години наред по нашите подиуми и когато кандидатствах в НХА реших, че няма кой знае колко такива хора в БГ и че трябва да продължа професионалното си образование получено в Техникум по Облекло - Княгиня Мария Луиза. Принципно обичам неща, които можеш да измислиш и да дадеш нещо от себе си : ). Подкрепен разбира се. От себе си най-вече. Хората около мен са всякакви, но предимно не се занимават с моден дизайн.

- колко дълго сте работили, за да успеете да работите желаната професия. Имаше ли трудности по пътя, от какъв характер ;

Все още не успявам да работя желаната професия......... а мисля, че вече я имам : ) . Десет години образование в една и съща насока и две години практика в производство, така че дванадесет години що-годе са сериозно време. В момента рисувам за един анимационен филм и не знам още колко трябва да се направи, за да може човек да прави това, което години наред е развивал..........Трудности: ако можех да се справя с възпитанието и корените на някои хора може би нямаше да си мисля, че е трудно. Непроменим, катастрофален характер. : )

- на кого сте благодарни ? Учители, семейство

Благодаря на всички, които помагат на младите хора и се опитват да изградят нормална среда в България. Това включва и учители, а на родителите не знам какво да им кажа - подкрепяли са ме във всичко до момента, така че какво повече мога да искам ? Не благодаря на хората, които са измислили чалгата и на егоистите.

- какво за вас е модния дизайн;

както каза една мацка - " мениджмънт " ...... икономическо завоевание за момента - може би не използвам коректни думи, но така мога да го изразя.....

- Визия и visioNNext

Много са отворени въпросите и не мога да дам дефиниция за визия. : )

- защо visioNNext

Бих искал доброто начинание да се превърне в реалност, след време в общ продукт и надявам се в традиция. Искам да се случи. За сега не мога да говоря за това, но мисля че след време и сериозна работа може да се случи визия във visioNNext.

- как свързвате етика и естетика, традициите със съвременното, иновациите и тенденциите с практичното,

Ами някак нещата следват предходните и винаги едното се случва, ако имаме предвид човешкото развитие в момента.

- ролята на дизайнера

Къде? Принципно ли? Не сте хората, които трябва да питам, но ако говорим за нашата ситуация тук ..... само кафе дето не правят хората, занимаващи се с " дизайн". Иначе да може да изгражда и обобщава визии, настроения и чувства... другото е работа на симпатичните икономисти : ).

- колекцията за visioNNext

НАСТРОЕНИЕ: във времето на забързано ежедневие, дестинациите се превръщат в черни разстояния, поглъщащи цялото ни ежедневие и емоции. Тогава се спираме и поглеждаме към идващия и внасящ ведрина бял облак, който след себе си съживява всичко около нас, дори нас.

ИДЕЯ: Спортна колекция, включваща вдъхновения и материали, инспирирани от дъжда. Комбинация от детайли, силует и цветове, които са трансформации на капката вода.

ЦВЕТОВЕ: Цветовата гама включва черно, синьо и бяло и се използва в зависимост от развитието на колекцията, като всеки от тях символизира определена степен от достигането на така мечтаната чистота.

МАТЕРИАЛИ: Платовете са подбрани в съоттветствие с темата, водонепропускливи промазани платове за връхните облекла, мрежеста материя, както и капси за отвор на съответните места. За по-голям комфорт шушлякът се комбинира с памучни трика при тениски, потници, рокли и анцузи, като засилва спортния характер на колекцията, и по този начин я доближава до по-голям крлъг клиенти. Използвани са и ластици, предимно в подгъва и талията, което придава за облеклата О-силует.

ФОРМИ И СИЛУЕТИ: Разработени са спортни, шушлякови шлифери, дълги и къси якета, както и анораци с овален силует, подхождащ за инспирацията. Към тях са добавени трикотажни t-shirts, потници, рокли и тесни анцузи тип клин, които завършват спортния силует и придават повече свобода. Детайлите са различни видове платки, срязвания и джобове в шев, вдъхновени от изчистената форма на водната капка.

Член на Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България (АБДтм)

Материали за млади дизайнери
BIPONE са вече известни в Австрия, чакаме ги в България
Познаха ги по дрехите...
Млади български дизайнери с модели от новите си колекции
Why you fashion?
Георги Флоров и модния дизайн
Нели Митева – дизайнерска визия
Антония Пашова с поглед към visioNNext
Вяра Бориславова - Дизайнерското изложение visioNNext е дълго чакано събитие
Мария Бандевска Subway stories за VisioNNext
 
Конкурентноспособни ли са дизайнерите ! 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs