English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018

"Ние сме като рок банда. Аз съм водещия певец, но ние имаме фантастични музиканти. Всеки от нас се включва с неговия инструмент, докато се получи ритъм". Това са думите на Johan Lindberg (http://www.lindberg.com/). Той събира на една място ориентирани в бизнеса личности с талантливи дизайнери за постигане на безпрецендентни резултати. И добавя "Аз обичам да събирам таланти. Идеята се състои в това да създадеш среда, където хората могат да използват своя пълен потенциал. Аз съм заобиколен от хора, които на предишните си местоработи са използвали 30-40 % от техните възможности. Ако мога да им създам такива условия, че те да почувствуват себе си и използват близо до 90% от техния талант, ставаме много силни." Накрая той добавя "В началото JL отразяваше действително повече моите виждания, сега всеки е дал по нещо от себе си."

Създаването на съзидателна обстановка очевидно е от голямо значение не само за тази фирма, а и за повечето от шведските компании. Характерно за тях е, че в тези фирми има хоризонтално разположена отговорност, без ясно очертана вертикална йерархия. Това създава корпоративна култура с наблягане върху важността да се работи в екип и споделяне на знанията и идеите. Шведското фирмено управление е признато за откритостта си и неформалните и открити отношения. Работата в екип им дава възможност по-лесно да възприемат модерни начини за комуникация и култура. През 2004 година, Стокхолм е обявен за вторият европейски град, който създава качествени условия за работа на служителите си.

Със сигурност на J.lindberg не му е било лесно да открие неговите таланти. В условия на дефицит на персонал в България е още по-трудно и на нашите фирми. Но ако ние искаме да бъдем едновременно управител на фирма, която инвестира в производството и директор на маркетинга и на продажбите, да бъдем и начело на творческия екип, тази програма ще се окаже трудна и непосилна за нас. На много от фирмите им е необходимо преосмисляне на целите и поставяне на нови задачи, създаване на екипи, които да започнат работа в направление дизайн и маркетинг. Всеки от нас знае , че такива готови специалисти ще намерим трудно. Но бихме могли да ги създадем. Нашият личен опит, което се потвърждава и от Lindberg показва, че много от хората, с които работим са попадали на работодатели, за които човешкия потенциал е такъв какъвто те го виждат на повърхността. Тези работодатели често изкривяват мисленето на младите хора, които влизат с открити чела и скрит заряд в първата им фирма. Впоследствие трябва да положим повече усилия за разкриване таланта на един такъв, вече "покварен" служител, но ако той усети нашата подкрепа, отварянето на възможностите пред него, със сигурност ще го спечелим за дълго. Ако ние сме на възраст, трябва да се обградим с млади хора, ако сме млади, добре е в екипа да имаме и възрастни. Добре е в нашите екипи да се вливат от време на време нови хора. На тях трябва да им осигурим подкрепа. Трябва да чуваме тяхното различно мнение, за да не се претопи скоро в рутината на стария екип. Дали ще бъдат специалисти по маркетинг или в направление на дизайна, най-важното при тях е да имат творческото мислене. Тези хора може да не са работили дори и в нашия сектор. Не са единични случаите, когато дори и сред управителите на фирми виждаме хора, които се справят по-добре от от колегите им със значително по-дълъг стаж в индустрията. Понякога , ако може да си го позволим, дори може да наемем човек, който не ни е необходим. Поставайки го на различни места в нашата фирма, на всяко работно място ще получаваме неговите предложения за полезни нововъведения. Теорията и практиката показват, че умните хора усвояват новите процеси, влагайки нещо от себе си. Днес отвсякъде чуваме оплаквания на работодатели, че липсва работна ръка. За сектора облекло и текстил този процес в България е необратим. И когато липсва работна ръка за производството, трябва да се замислим дали увеличението на производството е единствения приход на печалба. Азбучна истина е, че фирмите печелят от оборота, които реализират. А изследвайки фирмите, които работят на ишлеме и фирмите, които създават дизайн и имат маркетинг виждаме разлики в оборотите - обикновено в пъти в полза на дизайна и маркетинга.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News