English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Май 2018

Тя е може би  далеч от България, но в ателието си в Държавния Университет на щата Аризона, Галина Михалева се чувства като у дома си. Това е мястото, където тя се чувства творец.

Наблюдатели се приближават към нея, когато тя прави корекции за костюмите за танцовите представления и обяснява процеса на дизайна. Тя обяснява, че винаги е знаела, че ще стане дизайнер и си спомня деня, когато баба и я хванала да шие, още на три години.

През 1992, когато Михалева емигрира в Щатите, тя не говори английски.  За три години Галина взима курса по английски и завършва Phoenix College Fashion Design Program."Веднъж, след като записах курса във Феникс, нещата започнаха да се случват, едно след друго...Аз се чувствах благословена", казва Михалева. Въпреки, че тя пристига в Америка със завършена магистратура от Художествената Академия в София, тя свързва практиката си повече с наученото в колежа във Феникс.

Успехите на Михалева са забелязани и това я свързва с един от най-добрите хореографи на постмодерното общество Trisha Brown. Костюмите на Михалева се носят от танцьорите на Brown на световната премиера на Motione в залата на щатския университет Galvin Playhouse. Балетната трупа продължава след това да представя продукцията си в Lincoln Center в New York, в Холандия и Франция. 

Михалева прави също така костюми за Ballet Arizona, Sister Sledge, и Bill T. Jones. Хореографи като Kreiter, Yin Mei, Neta Pulvermacher, Thadius Davis, Tere O'Connor, Ron Brown, Fred Darsow, и David Dorfman търсят нейния оригинален дизайн.

Статии за нейната работа се появяват в Trends, Sonic, Phoenix Home and Garden, The Arizona Republic, и East Valley Tribune.

Михалева е нещатен сътрудник на Phoenix College Fashion Design Program и дизайнер в щатския университет. Тя работи заедно с изследователя Dr. Frederic Zenhausern в създаването на облекла, които се използват за мониторинг на човешкото здраве.

На първи април 2007 год., в Аризона, на хиляди мили далеч от България се провежда Аризония 2007, фестивала на българската култура. Градусът на програмата стига високо измерение с дефилето от красивите български модели на Галина Михалева. Само по себе си модното шоу е събитие - мнозина са чували, малцина са видели преди това колко уникални, красиви и вълнуващи биха могли да бъдат идеите на Галина, а в случая те намират още по-подчертана изява чрез българските момичета Ивета, Смилена, Дияна, Мария...

По материали от:
http://phoenixal.1011i.com/index.php?mod=news&newsID=1251
http://buzz.azpbs.org/featured-artists/galinamihaleva.aspx 
http://www.bulgaria21.com/issue/t23209.htm

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News