English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Май 2018

Автор: Ели Ангелова - дизайнер за марките "For me" и "Lclub"

От доста време се оформя един голям въпрос, който със своята обширност не може да намери просто разрешение, но за съжаление не търпи отлагане.

Въпросителна за дизайна - защо нашите продукти все още нямат свое Лице?

Отговор се търси поради няколко причини. Все по-голяма част от българските фирми намират пазари навън и в условията на глобализация е важно нашите продукти да имат свое Лице, което да казва - произведено в България. Важен е и фактът, че фирмите, които залагат на собствен дизайн се развиват по-бързо и уверено, оформят своя марка и успешно привличат фенове. Не е и за пренебрегване движението напред, развитието и търсенията, които един дизайнерски продукт поражда.

А защо не заговорим за български дизайн?

Може да се приведе дори един единствен пример, който да отприщи поредица от въпроси по темата - гостуващата изложба на скандинавския дизайн в галерията за чуждестранно изкуство. Експозицията представя новия дизайн от северните страни в областта на модата,текстила, мебелите, телефоните, озвучаването и техниката. Наглед напълно различни продукти имат общи харатеристики за светлина, лекота, функционалност и изчистени елементи. Забележителното е, че е изведено общо послание от различни дизайнери, работещи за различни марки, продукти и клиенти.

За разрешаване на този сложен казус наречен „български дизайн и има ли той почва у нас" е важно отчитането на няколко фактора, показващи сложността на въпроса. Липсата на национална политика - примери много, но е достатъчно да споменем липсата на адекватен рекламен клип представящ страната ни. Особенностите на нашата култура - тя е благодатна тема за работа, размисъл и вдъхновение и може да намери мястото си в дизайна, като се представи в тясна връзка със световната мода. Липсата на връзка между дизайнерите, работещи по различни проекти - това са рекламни продукти, дрехи, аксесоари, техника, мебели, туризъм, развитие на дизайнерски марки. Особеностите на нашия пазар и клиенти - ние живеем в България и творим за българи, което може би рядко се отчита. Желанието да се следват дословно модни решения - едно влизане в интeрнет дава представа за популярни или неизвестни продукти, които можем да копираме. Липсата на търсения и изследвания на новото и това, което ни очаква в близко бъдеще - забелязва се особено голямо развитие на компании, които се занимават с тренд изследвания, отчитащи насоките за развитие в дизайна, икономиката и откритията, които са с бъдещо значение за развитието на пазара и дизайна. Липсват и сериозни социологически и пазарни проучвания, които да представят търсенията, настроенията и предпочитанията на българския потребител.

Но у нас в повечето случаи се търси решението за момента. Не се отчита националната ни култура, наследство и дух. Не се търси връзката между световното и българското. Създава се илюзията, че нашия фолклор и традиции, нашата природа и бит нямат място в дизайна. Лутаме се между нашето и чуждото без да можем да дадем адекватен отговор на търсенията на нашите клиенти. Не се вглеждаме в очите на потребителя и поради тази причина нямаме адекватен отговор на неговите представи и променени нагласи. Избягваме да търсим връзка с колегите си, а понякога и със заобикалящия ни свят. Дори може да звучи пресилено, но липсата на „български дизайн" поставя много млади таланти пред море от въпроси и трудности по пътя им за развитие.

Затова нека отговорим заедно на въпроса - какъв да бъде българския дизайн, какво да представлява той и какви символи, елементи или послания да носи. Защото отговорът оформя едно ново национално развитие и в икономически, и в социален план. Ще се превърне в още един повод за национална гордост, ще бъде светлина за младите дизайнери и ще ни даде Лице, което да ни представя пред другите в световното село.

Коментари
Eли Ангелова 07/07/2007 11:47
eli_angelova@dir.bg

Благодаря на Mr.Mastilo за коментара!

Статията е написана отдавна, като отразява някои мои наблюдения и търсения.
Ще се радвам, ако темата породи коментари, независимо какви ще бъдат те. След решението на г-н Александрийски да отвори сайта за всички членове на асоциацията се надявам, че статии като тази ще се превърнат във платформа за обсъждане на такива въпроси. Нека това бъде нашия форум за изказване на мнения и оформяне на различни идеи. Мисля, че включването на повече хора ще допринесе доста за развитнието на едно "екипно" мислене.

По повод думите за страха от титлата "Император на Модата" - не мисля, че някой се страхува, просто за да си Император е нужна голяма платформа от идеи, средства, добър ПР и много много труд. Не е далеч времето, в което и ние ще си имаме Император или поне силно се надявам:)
Поздрави:
EL

Mr. Mastilo 17/04/2007 13:49
n_asito@abv.bg

"Защо нашите продукти все още нямат свое Лице?
Какво е български дизайн? Липсва връзката между световното и българското. Създава се илюзия, че фолклорът ни няма място в дизайна.
Какъв да бъде българския дизайн?"
Темата обхваща доста болезнени и сериозни проблеми свързани главно с българското и по-точно с българския дизайн. Всичко хубаво (казаното, написаното), но се изтъкват само липсите и нередностите, дупките и местата където куца нашия дизайн. На фона на това обаче се завършва с едно оптимистично заключение, като че ли се вижда малкото вяра, която ще се появи от нейде и ще даде ОТГОВОРЪТ, който явно е разковничето и който ще помогне да заблещука и нашата звездичка в голямото село - Българската звезда.
Mr. Mastilo харесва статията, но е някак притеснен. Доста може да се говори за нередностите и какво е нужно на българското и доста хора могат да вземат компетентност по този въпрос - как да критикуват и защо да го правят.
Замислете се обаче, колко критики е поел този народ и колко още ще поеме. Може би заради тази критичност, народът ни е на това положение. Нужна е светлина! Нужен е пътеводител! Нужни са идеи, цялостни решения на всеки проблем залегнал в българското (но това е доста обширна тема и нека да я смекчим и намалим - в българския дизайн). Да се даде план за действие - просто да се направи опит за една крачка - не е нужно той да е успешен, просто да се направи опитът! Седенето безучастно убива!
Mr. Mastilo се обръща към себе си и задава въпрос: Дали българинът не го е страх, дали не го е страх да повярва в себе си и че е достоен за големия и бляскав подиум и да носи титли като "Император на Модата" и прочие.
Дали всичко не идва от страха и в това че не можем да повярваме в себе си - с тези думи Mr. Mastilo се обръща към всички вас!
Благодарим на Ели Ангелова за статията, или само аз благодаря - е дано се намери още някой, който да я прочете и изкаже мнение.

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News