English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
25 Март 2018

Модните тенденции са обект на внимание, били са и през годините. И тъй като за мнозина тези години са източник на вдъхновение днес представяме предложенията на редакцията на Вестникь на жената, поместени в брой 924 от 24 февруари 1943 година.

1-2. Елегантен ансамбъл. Мантото е изработено от светло-зелен вълнен плат, вталено с яка-шал. Роклята е комбинирана от светло-зелен и кафяв плат, в красиви форми. Полата е набрана. Нуждно е 3м. светло-зелен и 90 см. кафяв плат, при ширина 1.30 м.
3-4. Комплект за млада дама. Роклята е комбинирана от бежов и светло-кафяв вълнен плат, украсен с два реда копчета. Жакетът е изработен от кариран вълнен плат, гарниран със светло-кафяви биета на ръкава и страничните шевове. Нуждно е 2.10 м. бежов плат, 80 см. кафяв и 1.85 кариран, при ширина 1.30 м.
5-6. Красив младежки комплект. Жакетът е изработен от вълнен плат, с кръгла платка и вътрешни джобове. Полата е от кариран плат, леко разкроена. Блузата е от хармониращ на полата плат, скроена с кръгла платка. Нуждно е 1.80 метра плат за жакета, 80 см. за полата и 1.25 м. за блузата при ширина 1.30 м.
7-8. Друг ансамбъл. Рокля от тънък вълнен или копринен плат, скроена в красиви форми, освежена с жиле от бял копринен плат. Манто, изработено от тънък вълнен плат, гарнирано със ситни бастички. Нуждно е 2.20 м. плат за роклята и 2.75 м. за мантото, шир.1.30 м.

Какво разчитаме между редовете. И през военните години, жената е поддържала своята елегантност. Материите са предимно вълна и коприна, за разлика от днешно време в което навлизат платове от по-голямо разнообразие и по-удобни ширини за кроене. И тогава аксесоарите - чанта, обувки, колан, ръкавици и шал са били неотменно в тоалета на жената. Дизайнерите сегментират целевата група.
 
Един поглед към модата в Англия на снимката вляво, ни показва че нашите дизайнери не са били далеч от европейските модни тенденции. 

* Коментарите за моделите са описани, като не употребихме някои от правописните правила и букви от това време. Разходните норми са цитирани дословно и изразяват виждането на авторите.

На следващата връзка може да прочетете за Модата на 80-те години.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News