English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018

Бранда е име, дизайн, символ или някаква друга черта, чрез която потребителя индентифицира и различава стоките на един продавач от тези на другите.

В няколко поредни материала се спирахме на фирми от Скандинавските страни, които са основани в години след 1990, когато са създадени и нашите фирми. Четейки разбираме, че при създаването им много от тези фирми не са имали нито наложени марки, нито наложени фирми. Във всички случаи обаче те са имали визия и цел. И следвайки своя път, са достигнали до успех. Да, имало е и такива фирми, които са стигнали до неуспех, но ние не искаме да следваме тях.

Някак си пораженчески приехме да вървим след наложените марки и да бъдем респектирани от тях. Няколко десетки фирми и у нас дръзнаха да създадат свои собствени марки, тръгнаха по пътя да ги наложат, да изградят имидж за фирмата си. Защото те са разбрали, какво значи този имидж по казаните думи от не един клиент, по казаното от 24 годишната клиентка на H&M Juliette Bonk - "аз харесвам стила, познавам конструкцията и мерките и купувам. Аз не меря дрехите." Бранда е отражение на мислите, очакванията и чувствата на този купувач. Тази фирма, както и Lindex имат специална програма за лоялни клиенти. И техния брой в случая непрекъснато нараства. Тези клиенти познават бранда на фирмата, марката на фирмата е сертификата, удостоверяващ качеството на стоката и производството по стандартите на фирмата.

И със сигурност ако сме тръгнали по пътя към бранда, трябва да се запитаме,... все пак има ли фирмата ни бранд? Бранда не е само измислената фирмена марка. Той е последователно провеждана производствена и търговска политика, която не позволява да поставим на изпитание българския ни клиент, работейки днес с кройките на наш германски партньор, а на другия ден с френската конструкция, поставяйки една и съща марка. Каквато и да е производствената ни програма, ако продукта, който произвеждаме не е предназначен за нашия лоялен потребител е по-добре да не компроментираме нашия бранд и да не му го предлагаме под одобрената от него наша марка.

Чрез определен бранд на фирмата може да сегментираме пазара, да продаваме отделни колекции, отделни видове облекла, да привличаме нови клиенти. Важно е да подберем точното име на бранда, който ще градим в един продължителен процес. Съчетанието от буквите на собственика и съпругата му не винаги носят най-доброто решение. Ако искаме рекламата на облеклата ни да се носи от нашите приятели и клиенти с удоволствие, името на бранда трябва да бъде лесно изговоримо. Ако възприятието на клиента е по-чувствително към италиански или френски имена, няма лошо да изберем подходящо име на чужд език. Това ще бъде добър ход, ако нашите амбиции покриват не само българския пазар, а се ориентирани и към експорта на бранда ни. Доброто име, добрият дизайн на марката и логото започват да ни носят дивиденти и лоялни купувачи. Необходимо е да ги представим по най-добрия начин, със етикети, които допълват стила на нашите облекла. Едва ли етикета "Black Monday" би бил подходящия етикет, ако фирмата продаваше булчински рокли. Тези етикети и опаковки, закачки към клиентите създават нашия контакт с тях. Свидетели сме как реплики, казани десетки пъти в рекламни клипове, се налагат в обществото и косвено се свързват с организацията, която е изпратила посланието.

В крайна сметка бранда е бранд, ако е регистриран. Регистрацията на бранда се подценява от някои производители, вероятно от липсата на вяра, че могат да го наложат. Тези, които искат да постигнат налагането на бранда си, трябва да го регистрират задължително. Когато имаме регистриран бранд може да отдаваме обекти на франчайз принцип, да отдаваме използването на марката под лиценз. Като последна възможност, когато един ден сме уморени от бизнес и от покоряване на предизвикателства, може да продадем успешния бранд, за да бъде нашата почивка още по-приятна. Но преди да дойде тази почивка ни предстои изграждането на бранда на фирмата, това с което нашите клиенти ни свързват и отличават от другите. Ако не знаем как става това, да повикаме на помощ бранд-мениджъра.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News