English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Март 2018

Днес фирми, организации и правителства имат важна задача. Да направят фирмите по-бързи от тези на конкуренцията. Затова мъдрите правителства подписват двустранни, регионални и континентални търговски споразумения, създават или отменят наредби и закони, които би трябвало да дадат предимството "бързина". Бързината на действие може да замести част от ресурсите, тя е важен фактор срещу този, който я няма. Да си представим че някой послуша бюрократите жадуващи за отминалото време и възстанови текстилните лаборатории по границите за изследване на тъканите, които влизат за преработка в нашите фирми. Юридически никой няма право да крои поръчката, преди да изминат няколко дни, необходими за извършване на лабораторен анализ. Няколко дни, които днес биха намалили срока за производство и износ наполовина. След 350 дни, при влизане на България в Евросъюза, България ще съкрати сроковете на доставка с още няколко дни и това ще ни даде ново предимство. Някой може и да се огледа какво още може да направи държавата за нас. Това е тема на много голям анализ, който няма да може да развием в този брой. По-важно е какво може да направи фирмата ни за да подобри бързината.

Нека да предположим, че за следващия сезон имаме клиенти и възможности за реализация на 5 000 броя облекла, за чието производство ни е необходимо финансиране на стойност 50 000 лева. Но в началото на сезона ние разполагаме само с 25 000 лева. Ако доставката на материалите и производството ни вървят твърде бавно, ние ще може да реализираме само един оборот. При съкращаване на сроковете бихме могли да реализираме два оборота за сезон и да постигнем възможната продажба. Така, въпреки по-оскъдните ни ресурси, клиентите ще останат при нас, а не- при конкуренцията. По-бързите доставчици на материали са тези, които ни дават възможности да доставяме отново продукта, които се търси. Ако разчитаме на външни услуги за подготовка на кройките, много е вероятно нашата поръчка да завари доставчика затрупан от работа, което ще доведе до забавяне. Подобно нещо може да се случи и с услуги като моделиерна, бродерия, щампа. Но със сигурност и в нашите фирми има резерви за съкращаване на времето за производство. Ако разполагаме само с един незаменим оператор на специална машина накрая на линията, един ден може да се озовем с десетки незавършени бройки, които клиентите ще чакат. Ако оставим клиентите си без стока, те гарантирано ще отидат за стока при конкуренцията. Никой магазин не може да си позволи да плаща разходите за наем, продавач и други, без да има продажби и печалба. Никоя каталожна фирма няма да ни възложи поръчка, ако не може да осигурим повторението на поръчките, за които се искат срокове на доставка от 30 дни. Бързите доставки ще возят клиентите ни по инерция. Обратното, забавянето ще им отвори очите за други доставчици. Всеки, който е приключвал сезона с голяма наличност, произведена бавно или със закъснение, знае последствията от подобен проблем.

Бързината компенсира и ценовите различия между нас и конкуренцията. Ако доставчик от Китай излезе на пазара с по-ниска цена от нас, неговият успех ще бъде еднократен. Той няма да може да доставя изчерпаните размери и цветове. Тогава идва времето на бързия доставчик, който може да поддържа търсени артикули през целия сезон, правейки възвращаемостта на вложенията по-предвидима. Ако ние поддържаме постоянно на пазара търсената стока в добър асортимент, по този начин ще оставим конкуренцията с нереализирани количества. Със сигурност това ще ги направи по-предпазливи през следващия сезон, когато купуват щоковете, независимо от цената. Възможно е дори да ги накараме да излязат от тази пазарна ниша.

Ако имаме два артикула, един от които се произвежда по-бързо и продава по-добре, другия - не толкова бързо, да съсредоточим усилията си в бързопродаваемия артикул. Ще дойде времето и за продажбата на другия, не бива да забавяме темпото заради допусната грешка. Да изненадаме конкуренцията с нов продукт. Тези, които работят с чужди фирми знаят колко усилия се полагат за да се запазят новите модели и тъкани в тайна до последно.

"Когато удари гръм, няма време да си запушиш ушите" (I.26 Хо Йенси)

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News