English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018
Маркетингът на модни облекла в интернет има някои спесифични особености, с които трябва да се съобразим. И тук основната функция на маркетинга е да се създаде клиент. Маркетингът може да бъде насочен да информира клиента за нашата колекция и да го ориентира за нашите точки на продажби.  Друга възможност е да създадем онлайн магазин за продажби, на която ще се спрем в този материал.

В предишен материал за културните трендове маркирахме някои от причините, които карат потребителите да търсят пазаруване онлайн, като основната причина е липсата на време, а второстепенна е, че могат да се правят сравнения, както на модели, така и на цени. Интернет създава предпоставки да се оформят общества на еднакво мислещи, които обменят мнения. Така например във форума на BG-MAMMA са регистрирани близо 70 000 члена. Сами разбираме за каква влиятелна група става дума.Ще използваме цитати от форуми на потенциални потребители, които красноречиво показват въпросите, които трябва да решат маркетолозите. Започваме с необходимостта от онлайн продажби:

-"... Обаче, колко ще е хубаво, ако модната къща, където работи Раева, пуснат дрехи онлайн
-И не само тази модна къща. Всички трябва така да направят  Crazy За такива като нас  Mr. Green само от форума да видиш какво ще стане ...
Бедна работа е в БГ онлайн пазаруването  Sad  "...

Участниците в този форум очевидно са заинтересовани от предложените рокли на Алекс Раева. Доколко обаче фирмата отговаря на този интерес може да разберем, ако посетим сайта на фирмата, а и не само въпросния сайт. Повечето от водещите фирми у нас нямат онлайн продажби.

Някои наши читатели биха казали "онлайн продажби нямат не само те, но и много други мултинационални фирми". На този факт, според нас трябва да гледаме като възможност, а не като заплаха за нашата онлайн акция.

Онлайн пазаруването попада в рамките на друг тренд, описан от футуриста Фейт Попкорн, наречен "търсене на приключения". Потребителите имат нужда от приключения. Те искат да отидат до Африка и да се срещнат с лъва, но изпитват страх от неизвестността при тази среща. Така те искат да пазаруват онлайн, но изпитват недоверие към даден бранд, към мерките, визията и други съображения, за които става въпрос в следващите цитати:

-"Как поръчвате без да мерите  Rolling Eyes
- и аз само за това се замислям... - размерите как да се преценят..
- А  и незнаеш как ще ти стои  Rolling Eyes Може една рокля да ми харесва , но пък да не ми отива  Confused
- ВС (Виктория Сикрет - б.р.) има голям избор. Все пак вече трябва да имаш представа какво ти отива, а какво не.
- Не се ли видя в дрехата , не мога да я купя - това си е  Hug
- Аз много дрехи съм си купувала без да ги меря и почти винаги съм била доволна. Само, че не по интернет:) Притеснява ме единствено номерацята, по принцип на око мога да преценя едно нещо дали ми отива без колебания. Peace....
-Много ми харесват моделите на Roxy, върха са  Crazy Flutter
-Тук ми приличат на нощници... Smile Може би на живо са по-хубави! Smile..."

-Не ви ли е страх да поръчвате, без да сте пробвали продукта и пипнали материята?! Тук ... например чета: "Състав:100% Акрил-кашмирен опип"- кой ги знае, какво схващане имат за "акрил" и "кашмир", просто всяка комбинация от нишки води до различен опип и усещане за тялото, иначе роклите са хубави...

Оставяме на маркетинг екипите на модните фирми да дадат отговорите на въпросите и колебанията на тази дами. Но те не свършват до тук. Ето и още съмнения:

- "Мили Мами, случайно разбрах от вас за роклите на VICTORIA'S SECRET и много искам да си поръчам и затова реших да ви помоля за малко инфо относно това как да си ги поръчам и каква е цената на доставката до България и за колко време ще дойдат"...

Почти всеки от нас е пътувал до някоя дестинация с туристическа фирма и помни с какви впечатления е останал от прeживяното. Споделяли сме тези впечатления по форуми и приятелски кръгове и знаем какъв ефект има положителното или негативно мнение по въпроса. Ако сме готови да подготвим безрискове приключение на нашите потенциални потребители в модата и организацията, сътворена от нашата фирма, е време да помислим и за онлайн продажби. Ако не сме отговорили на горните съмнения, е по-добре да насочим клиентите към магазините. Когато те свикнат с нашите мерки, материали и обслужване и заговорят за нашия бранд с уважение, може би ще дойде време за онлайн продажби.

За един нагледен практически опит в онлайн търговията може да прочетете в статията Онлайн пазаруване
Тук ви предлагаме връзка към материала, в който разказваме за Faith Popcorn и дали Умеем ли да разпознаваме тенденциите.
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News