English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

В предишен материал разгледахме необходимостта от комуникационен план в модния бизнес. Когато продажбите са твърде ограничени, нашата дейност е едва прохождаща и ние имаме ограничен бюджет или пък се нуждаем от солидна медийна подкрепа за нашата експанзия, на помощ идва публицистиката. Това е дейността по създаване на новини за нашата дейност, личност или продукт, която достига до медиите. Публицистиката е част от нашата PR-кампания и интегриран комуникационен план.
Общото правило е, че публицистиката е източник на достоверна информация за потребителя, правейки боравенето с този инструмент, силно оръжие в ръцете на маркетолога.

Съобщението трябва да бъде изчистено и подготвено професионално, така че да стигне до потребителя максмално ясно. Ако нямаме опит в това направление, е добре да се доверим на професионалист.

За да бъдем постоянно във фокуса на вниманието, се налага да произвеждаме новини. Понякога си блъскаме главата, каква да бъде новината, за да не губим връзка с потребителя. В няколко последователни материала ще се спрем на около 10 различни възможности да поддържаме тези контакти чрез отразяване или създаване на случки.
Първата от тях е създаване и обявяване на новина. Поводите за това могат да бъдат:

- създаване на нова колекция;
- създаване на допълнение към колекцията;
- провеждане на индивидуално модно ревю или участие в модно събитие;
- назначения във фирмата на известен дизайнер, а защо не и на млад, обещаващ дизайнер;
- договори за сътрудничество, съвместна дейност или стратегически съюзи с познати публични имена;
- откриване на магазин;
- получени награди, добре е да анонсираме награди, различни от тези, които някои PR-фирми практически продават;
- годишнини от започване на нашата дейност;
- социална дейност;

Може би няма да изброя всички възможности за произвеждане и разпространяване на новина около нашата дейност. Аз споменах девет такива, т.е. при възможност да произвеждаме поне четири пъти в годината нови модели и колекции, ние бихме могли да достигнем спокойно до 12 новини годишно и да имаме минимум едно съобщение до медиите месечно, базирано именно върху новина.

Сега да се върнем в историята и преброим, колко пъти сме направили колекция, която е била успешна, но никой, освен нашите лоялни потребители не е разбрал за нашия успех. Неотдавна млади дизайнери организираха първа изява в шоурума на ул. Цар Иван Асен 22. Информацията в публичното пространство за тях бе твърде оскъдна, дори и за получилия престижната награда Mittelmoda Николай Пачев (на снимката горе), който, както много други дизайнери улисани в ангажименти, подценява комуникацията с потребителя и изпуска момента.

Не случайно завършвам материала със социалната дейност и снимка от интернет за "празнично ателие". Тази дейност, особено когато не е фалшива може да донесе популярност на дизайнера или модния лейбъл. Все пак от време на време, освен да се виждаме по барове и партита с модни гуру или журналисти, трябва да се събуждаме и по-рано, за да видим проблемите на обществото, част от което е и нашата целева група.

Едно от нещата, които не бива да забравяме, че нашата публична популярност ще ни следва през годините. Такава, каквато си я създадем, такава ще бъде и след години. Дали името ни ще бъде свързано с фолк-звезди, скандали или съмнителни награди, избора е винаги наш.

Други материали по темата:
Комуникационен план в модния бизнес
Публична популярност
Снимката, като тема за разговор с потребителя

 
Роберт Александрийски

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News