English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
19 Март 2018
Целта на комуникацията на H&M е да изгради бранд с дългосрочно бъдеще. Много голяма част от доверието в бранда се изгражда от начина, по който бранда комуникира със света около него. Ето защо всички вътрешни и външни комуникации имат характерното открито отношение, ясно съобщение, обективност, достъпност и чувствителност.

H&M прави комуникация с публиката и дава изражение на бранда, това което е най-важното му предимство, чрез много различни канали. За да има приемственост в комуникацията, източника на съобщенията трябва да бъде ясен и съобщенията последователни, така че клиентите да се чувстват винаги добре, като у дома си.

Магазинът е първоизточник на информация
Служителите в магазините имат много важна роля по отношение на клиентите. Магазините трябва да предлагат комфортна обстановка, което помага да се почувства изживяването от шопинга, като витрината е централна точка за това, какво се предлага на клиентите.

Представянето на артикулите е създадено, за да помогне на клиентите при избора и да ги вдъхнови. Основно правило е да им се даде възможност да намерят пътеките в магазина, всяка от които предлага интересни комбинации на обеклата на H&M. Всеки магазин следва стриктно мърчандайзинг инструкциите за представяне на стоките, но и в тези рамки има възможности за креативност. Това се доказва от факта, че всеки магазин е уникален, създавайки усещането за бранда H&M, което е еднакво във всички магазини по света.

Компанията е една от малкото, която въпреки различната регулация на етикетирането в страните по света, следва общо правило и посочва на видимо място страната на произход на облеклата чрез пришитите етикети.

Едно и също съобщение навсякъде по света
Компанията предава съобщението за бизнес концепция – мода и качество на най-добрата цена – чрез редица рекламни кампании всяка година. Рекламите са пътя, по който H&M кани потребителите в магазините по атрактивен и информативен начин. Централното съобщение на кампаниите е да се покажат колекциите.

При H&M рекламните съобщения се създават централно в главния офис в Стокхолм, като в процеса се включват и външни креативни специалисти. Това означава, че комуникацията е доста сходна за всички пазари, но медийният микс се адаптира към местните нужди и обстоятелства. Събщенията се предават чрез множество комуникационни канали като външна реклама, списания, каталози и Интернет, както и чрез телевизионни и кино реклами.

Рекламите на H&M имат значително въздействие, а целта на бранда е да комуникира чрез позитивен и устойчив имидж в рекламата. И това е винаги главната идея при избора на лицата на колекцията, показват се различни типажи и микс от стил, визия и години.

H&M излъчва голям брой основни кампании всяка година, както и някои по-малки. Но всички те са естествено свързани с текущия сезон и са създадени да сигнализират за новопристигнали колекции и да генерират любопитство по отношение на новите сезонни колекции в магазините.

Амбицията на фирмата е чрез кампанията да поканят потребителите, като не се забравя елемента на изненадата.

Връзките с обществеността (PR) укрепват бранда
За да укрепи и избистри изображението на бранда по ефективен начин съобразявайки се с разходите H&M редовно провежда различни комуникационни и PR мероприятия. Комуникацията с ценностите на компанията и какво се предлага на потребителите са в центъра на съобщенията.
H&M е в ежедневен контакт с медиите, както с бизнес така и с модните издания и журналисти. Медиите са канени по различни поводи и събирания в страни, където се предлага модата и тенденциите, разкриващи пътя на H&M. Тези срещи създават възможности за диалог и генерират интерес за предстоящите колекции.

Сътрудничеството с дизайнери като Viktor & Rolf и Roberto Cavalli е доказателство за силата на бизнес концепцията, където дизайна не е предмет на цена.

H&M издава вестник и списание
Сред различните начини да се предаде информация на потребителите и да се подкрепи корпоративната култура са вътрешните издания H&M Wallpaper и списанието H&M magazine. Списанието представя модата и последните тенденции и обслужва както клиентите, така и работещите в компанията.

Сайта на H&M достига до различни целеви групи
Сайтът на компанията е предназначен предимно за клиентите на фирмата, но също така и за по-широката публика, медиите, финансовите пазари и играчите (компанията е публично акционерно дружество) и за притежателите на дялове в компанията. Целта е да се намери лесно информация и новини на уебсайта за H&M и рекламните кампании, за колекциите, пазарите и магазините. Уебсайта предлага също така и възможности за работа в H&M.

Следва Философията на Benetton за комуникацията 
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News