English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018
Силвия Дъндон работи като „купувач” на роклите за каталога на Victoria Secret. Тя е завършила за три години моден институт за технология със степен бакалавър в маркетинг (специалност „Мениджмънт на мърчандайзинга”) и две годишен курс за асоцииран в приложни науки в специалност „Покупки и Мърчандайзинг” през декември 1998 година. През времето, докато учи, тя работи за фирмите Gap и Victoria Secret. Силвия започва нейната кариера като „асистент-купувач” за каталога на Victoria Secret и по-късно е повишена в „помощник-купувач”.

Как изглежда един ден от живота на Силвия?:

9:00: Проверка на електронната поща. Приоритизиране на разговорите по важност, базирано на различните часови зони.
9:30: Проверка в компютъра на базата данни от продажбите и по-специално за тези модели, които са закупени напоследък. Ако каталога е току-що излъчен, изчаква няколко дни, за да се усети духа на продажбите. Корекция на плана за откритите за покупка стоки (ОТВ). Работа с календара-планер. (Във Victoria Secret този календар е партньор на „купувача”. Планерът съдържа актуалните поръчки за покупки, финансов план, стоковия модел и намаленията на цените).
10:30: Решава как да подреди пет страници от каталога. Например, колко рокли да поставя на една страница? Дали ще продаде повече, ако сложи три рокли на една страница или да се фокусира на една рокля с по-голяма снимка на страница? Тя трябва да се аргументира пред ръководството и да работи с мърчандайзинг мениджъра. Някои от решенията се взимат на базата на продажбите на каталога през отминалата година.
11:30: Проверка и корекция на мострите. Работа с технолога в моделиерната да се прогони модела. Модел (манекен) пробва мострите облекла, а Силвия и технолога внимават дали облеклото пасва добре на стандартната фигура и дали обмерните данни са зададени правилно. Ако облеклото не е както трябва, трябва да се изпрати уведомление до доставчика за корекции. Една мостра минава за одобрение, обикновено след кръг от 1 до 3 корекции.
12:00: Преглед на подредбата на каталога и на филмите със снимки. Посещение на креативния отдел и работа над неговия дизайн и подредба. Целта е да се ревизират актуалните снимки и координират с основата (за цветове). Ако цвета на мострата облекло е грешна, Силвия отрязва парче от актуалния цвят, за да го прикачи към снимката, така че креативния отдел да се съобрази с този цвят. Ако всичко изглежда супер, одобрението е логично.
12:45: Изтичва да си вземе един сандвич и се връща да го хапне в офиса, за да има възможност да провери гласовата си поща през това време.
2:00: Преглед на куфарите с мострите. Изваждане на мостри за снимките. Или подготвителна работа с модела (манекена) за снимките, за да е сигурно, че облеклата пасват на модела и изглеждат отлично, съгласно стандартите на Victoria Secret.
3:00: Среща с някои доставчици. Отрязани са някои мостри платове за развитие на нови продукти. Понякога излизане до магазините или до шоурума на доставчиците, за да бъдат разгледани техните колекции. Ако си хареса нещо, Силвия ги моли да и изпратят мостри на следващия ден.
4:00: На разговор за модни прогнози и предвиждания. Тази среща събира заедно модния и дизайн отделите, а целта и е да запознае всички присъстващи с трендовете и направлението, което Victoria Secret е поела за конкретния сезон. Независимо, че различните купувачи имат различни категории, които обслужват (рокли, ризи, сака и т.н.), всички купувачи трябва да имат еднаква изходна позиция. Преглед на пауер пойнт презентации с мостри, купени в Европа. Всички купувачи се запознават с основните теми на сезона – включващи цветовите палети и общите тенденции.
6:00: Преглед на производствени въпроси. Одобрение на копчета или лабораторни проби. Лабораторните проби са предложенията на производителите за цветове, които ще влезнат в производството. Много често производителите не успяват да възпроизведат от първи опит търсения цвят и се налага да се правят корекции.
7:00: Отговор на електронните писма, на които Силвия не е успяла да отговори през деня, след което...Прибиране в къщи!

Професията на „модния купувач” привлича като магнит младите хора в модната индустрия. Мнозина си представят живота на „модния купувач”, като едно пътешествие по модните столици, вечери и хубави вина в изискани ресторанти и скъпи хотели, място на първите редове на модните дефилета. Други, усетили комплиментите на приятели и колеги за усета си да се обличат добре, решават,  че могат да се хвърлят като предприемачи в модния бизнес и да станат собственици на бутици, много скоро дори и на вериги бутици. Представата за тази професия и нейните „магически” възможности рисуват картината на добър живот, любима работа и луксозен офис, динамична атмосфера, където кредитната карта се захранва постоянно от мечтите на потребителите да имат любимата дреха, подбрана от „модния купувач”.

Истината е, че дори и при командировките си в чужбина, „модните купувачи” понякога нямат време за обяд, че и в чужбина, докато например техни колеги от високотехнологичния бизнес свършват покупките си от технологичния парк за няколко часа и могат да опитат екзотична кухня, „модните купувачи” най-вероятно ще трябва да се задоволят със сандвич от близкото заведение за бързо хранене, опитвайки се да създадат възможно най-голям асортимент и предложения за взискателните си потребители. Когато „модния купувач” иска да стоката му да бъде различна, от тази на конкурентната фирма, която може да почука на вратата на доставчика само няколко часа, след като той е напуснал офиса на доставчика, той трябва да се съобрази с много предписания, като например минимални количества от разцветки. Как да разбие поръчката си, така че да спази изискването за пределния минимум от 300 метра в цвят, когато иска да поръча само 40 броя от модел в асортимент от 4 размера и 5 цвята за неговия единствен бутик. Това е ребус, за чието решаване се изисква не само находчивост, но и време. Офисите но „модните купувачи” също не са това, което рисува въображението. Най-често бюрото на „модния купувач” е сред щендери от мостри, десетки файлове с мостри на платове, стотици цветови изрезки, наръчници и мостри за качество и тази атмосфера предполага отлична организация за бързо ориентиране. Пропуснатите знания по математика ще бъдат изпитание за харесващите тази професия, тъй като упражненията по смятане са част от ежедневието на „модния купувач”.

Ако нещата изглеждат така, какво е тогава това, което кара толкова много хора да се ориентират към тази професия, защо толкова много предприемачи отварят бутици, които най-вероятно няма да просъществуват и една година. Един от отговорите може да бъде намерен в динамиката на професията, във възможността на „купувача” да проектира имиджа на магазина, в предизвикателството чрез неговия избор да задоволи вкуса на потребителите. Ето какво казва Лин, която на 27 години е един от тези купувачи: „Най-благодарствената част на тази работа е, да създадеш своя отдел, като една модна дестинация, на която потребителите могат да се доверят. Когато си прекарал месеци в планирането на една колекция, да я видиш разположена в магазина е толкова вълнуващо. Удивително е, когато ние предприемаме риска и представяме трудно предвидими и необичайни предложения, да видим, че те се възприемат добре и продажбите тръгват”.Началото ? То трябва да се търси в изграждането на подходящо образование и опит, започващ от начинаеща позиция и движение по стълбицата на кариерата.

Както повечето от професиите в модния бизнес, така и за професията „моден купувач” се изисква постоянство, издържливост и организация. „Модните купувачи” не се раждат такива, те се създават чрез постоянно обновяване на техните знания и чрез ежедневните им действия. И общите принципи, ръководещи работата на „модния купувач” могат да бъдат използвани от тях, независимо дали са купувачи на рокли, блузи или сака в организацията, за която работят. Едно от важните условия за модните купувачи е да бъдат добри комуникатори, тъй като техните ежедневни задължения включват дистанционна работа с доставчиците и други фирмени отдели. Не на последно място, те трябва да имат креативна визия, за това как да бъде представена една колекция в магазина.

„Купувачите” не са агенти на доставчиците, а предимно купуващи агенти, работещи за потребителите. Това определение, до голяма степен дава отговор на въпроса, каква е ролята на магазините и „купувачите”, които пълнят тези магазини със стоки. Определението ни показва, че формулата на успех на магазините е ориентация към потребителите и по-специално тяхното разбиране и с това осигуряване на стоки и услуги, генериращи потребителското удовлетворение.

Днес ние виждаме бързината, с която се разраства магазинната мрежа във всякакви формати – от малките бутици до моловете. За съжаление виждаме голяма част от новите магазини затворени твърде скоро, след като те са открити, основно поради лош мениджмънт. Причините за провалите често включват, както непознаването на клиентите, така и некомпетентност на изпълняващите функцията на „купувачите” на стоки за магазините.

Ролите на „купувачите” в различните фирми са различават, но като цяло всички „модни купувачи” са отговорни за съблюдаване развитието на гама от продукти, предназначени за спесифичен тип клиенти и ценова група. Има различни степени на старшинство в една група „купувачи”, като например независимите бутици, където ролята на „купувач”, а често и на продавач се изпълнява от самия собственик до верига от магазини, които имат „начинаещи купувачи, асистент-купувачи, помощници на купувачите, купувачи и мениджъри на купувачите”. Някъде титлите могат да имат и други имена.

„Купувачите” обикновено закупуват стоките за една определена продуктова категория, когато работят за по-големи магазини, като например дамски блузи, а когато този магазин е по-малък техните покупки обхващат целия асортимент, например блузи, поли, рокли, панталони, пуловери, аксесоари  и т.н.

В крайна сметка, независимо дали работят за малък бутик или голям магазин, фокуса на „купувачите” трябва да бъде насочен към потребителите и това, какви са техните ориентири, което ще бъде продължение на темата в следващ материал.

Референции: vault.com, Retail Buying and Merchandising, M.Shuch

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News