English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Април 2018

Този въпрос вероятно определя границата между бизнесмена и шивача. А това, което шивача пропуска, е . . бизнес. Някои вероятно считат, че е късно да се учат на компютърни техники и да овладяват програмите на Майкрософт. Това може и да е разбираемо за тях. По-неразбираем, обаче, е отказът им да се възползват от услугите на млад и енергичен човек, в качеството му на служител по маркетинг, който умее да борави с горните инструменти и поне отчасти е запознат с науката "маркетинг". Много от управителите на фирми не виждат с години тежестта на служители, заемащи длъжности, родени от грешките на растежа, с коефициент на полезност 1 от 10. Те ще видят необходимостта от маркетинг-мениджъри едва тогава, когато изчистят "мъртвите души" и направят всичко по техните сили за подобряване на производителността, за да задържат пазарното присъствие на фирмата. Тогава вероятно те ще потърсят възможностите, които им се откриват от света на комуникацията.

Тъй като нашия бюлетин е предназначен за фирми, произвеждащи облекло и текстил, ще разгледаме един възможен случай от практиката на шивашка фирма, работеща като подизпълнител. И днес дори в страни като Франция и Англия има такива фирми. Т.е няма лошо и ние да изберем този път на развитие, но знаем, че в този процес е необходим и друг участник - възложител. Нека да тръгнем от най-елементарния въпрос - как ни намират възложителите "Намирането" най-често става чрез извършване на проучване, при което може да ни открият по:
- историята на вашата фирма - някои известни имена от миналото още получават "даром" възложители, затова че са "наследили" техните фабрики.
- регионалната известност на нашия град или област. Русе е пример, за това как това име привлича възложители на дамски облекла. Плевен е синоним за опит в мъжкото облекло. Сега разбрахме защо трябва да се развиваме не само ние, но и съседите ни.
- от материала на В.Д.Ланг за изнасянето на производството на фирмата им в Румъния виждаме, че неговата фирма е стигнала до партньора си по информация на доставчици на машини.
- някъде близо до тази възможност ще причислим и 10-ината телефонни номера, от които ни се обаждат или на които се обаждаме, а именно: агентски фирми, работещи у нас за международни компании и по-големите съседни български фирми, които се презапасяват с работа, от страх да не останат без такава.

И така, фирмата ни работи, имаме един клиент, който може да ни напусне всеки момент или ние искаме да се разделим с него. Как ще направим контакт с втория клиент. Ситуацията се усложнява повече, ако нашата фирма не е известна бивша фирма с традиции, не е позиционирана в Русе, Плевен или друг подобен център. Не сме купували няколко години нови шевни машини и от там са ни позабравили. Тогава на ред трябва да дойде активизиране на представянето на нашата фирма. А то започва от ден първи на фирмата и преминава през нейната история, през качеството на производството и изпълнените ангажименти, отношенията ни с колеги, плащания към доставчици и т.н. Активизиране не значи само агресивно атакуване на възложители. То е ефективно, когато фирмата има изграден образ, за чието представяне са ни необходими съвсем обикновени неща като средствата за комуникация. Те ще ни трябват вече ежедневно и без тяхното използване, за напредък не може и да се мисли. Тази малка инвестиция се изплаща по-бързо от всяка друга инвестиция, направена във фирмата досега. Реализира се драстичен спад на разходите за факс (чрез мейла) и телефонни разговори (чрез Skype). Оттук нататък имаме само положителни резултати от своята по-активна позиция. Преди да се достигне до изграждането на уеб-сайт, сигурно фирмата разполага с електронна поща. Трябва да избираме внимателно доставчиците на интернет, които ни дават такъв адрес. Когато става дума за бизнес, да забравим безплатните е-мейл кутии. Там се крият изненади. Те включват възможности за определен обем от информация, който може и да не ни достига на определен момент, понякога невъзможност да се ползва кирилица и други подводни камъни. Резултатът е, че един ден ние няма да може да ползваме адреса, който сме популяризирали през последните две-три години. А тогава нашата инвестиция във време и пари ще бъде пълна загуба. Някой ще ни пише мейли, ние няма да ги получаваме и затова няма да отговаряме, а в ответната страна ще се създава негативен имидж за нашата компания. Да изберем име на е-мейл адрес, което да просъществува във времето. Дори и да сменим имиджа си, да не затваряме старите си пощенски кутии (е-мейл адреси), които са популярни. Този разход, който днес може да ни се стори излишен, ще ни донесе дивиденти един ден. Да започнем подготовката и за уеб-сайта на нашата фирма. Никакви безплатни страници. Избираме сървър, който ще просъществува по-дълго от нашата фирма и създаваме сайт, който може да обновяваме, без да чакаме благословия от заетия администратор.

И така стигаме до въпроса къде да публикуваме данните за фирмата си, така че нашият профил, заедно с контактите ни, да бъде достъпен за фирми възложители. Трябва да използваме всички средства за популяризиране на нашата фирма. В един друг материал са изброени някои от възможните организации, които може да бъдат запитани за потенциални доставчици. Не всичко се изчерпва с изсипване на информация и брошури за нашата фирма. Най-важната информация се предава от уста на уста. Достигането на информацията до важните източници трябва да стане индиректно. Но тогава идва ред на професионално направената презентация. Тази презентация започва от визитната ни картичка, преминава през профила на фирмата и стига да уеб-сайта или дигитални филми. Когато имаме популярен е-мейл адрес, получаваме ежедневно предложения на продавачи на какво ли не, които веднага пускаме в кошчето за боклук. В този момент трябва да си представим, че потенциалните възложители на нашите облекла процедират по същия начин с нашите "подозрителни" предложения. Всяка втора фирма започва своето представяне така ... "ние сме водеща фирма за производство на...", а отговорът дали това е така, се получава от друг независим източник на информация. Все пак, трябва да имаме готовност да се представим по начин, който да не остави съмнения, че живеем в информационно общество и сме готови за неговите изисквания.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News