Снимката по-долу е заснета в 8.30 часа сутринта. Пред квартален ресторант в Пекин са оставени няколко торби със зеленчуци, включително картофи, патладжани, моркови и т.н. Евтин транспорт ги е доставил в ранната утрин и е заминал. Един уморен младеж, придружаващ стоката е седнал на стълбищата и се опитва да компенсира ранното ставане с малко сън на стълбищата на ресторанта, който още не е отворил.  Виждате ли на тази снимка прилика между този земеделски работник и един уморен дизайнер ?

Вероятно четейки този въпрос, ще предизвикам съжаление в мнозина за развинтената си фантазия. Аз ще предложа на по-търпеливите как стигнах до това сравнение.

Този младеж и неговото семейство са работили вероятно два месеца, за да може да докарват понякога стока за ресторанта. Може да си представите какъв труд е паднал, вероятно не само за тези няколко торби със зеленчуци и дини. Днес той ще си тръгне от това място с равностойността на 30-40 лева за продадената стока.

Мениджърът на ресторанта ще извади сутринта една малка торбичка с пари, за да отброи за стоката на селскостопанския работник и вечерта ще си тръгне с друга по-голяма торбичка, удвоил вложения капитал.

Тази история се повтаря ден след ден не само в ресторанти, а и в мултибрандови бутици. Търговци взимат облекла от дизайнери и производители на консигнация, ако я продадат ще си вземат своето за няколко дни, ако не ще върнат стоката. Дизайнерът или фирмата са вложили свои средства и труд и ще чакат също, както земеделския работник два месеца да възвърнат вложението си.

Кои от участниците в тази размяна имат по-добра позиция ?

След това сравнение, този път ще си спечеля омразата на търговците. Напълно си давам сметка и за вложеното от тях и разбирам, че света не може да съществува без тях. Но тази история идва да покаже, че преди да се заемем с производството на един продукт, трябва да сме осигурили каналите за дистрибуция, и колкото по-малко участници има във веригата до пазара и потребителя, толкова по-добре ще се наспиваме.

В предишен материал обещах да назова други възможности, които могат да ни дадат повод за комуникация с нашите потребители. С тази статия демонстрирам как един снимков материал може да се окаже в основата на нашата история и комуникация с потребителите, които в случая сте вие читателите на сайта. И тъй като дизайнерите, с които се срещнах бяха твърде жизнерадостни и не можах да ги заснема и да развия драмата, за която стана въпрос, ви предложих човека със зеленчука. Зад неговия гръб ще прочетете примамливата оферта за прослуватата печена пекинска патица. Не я бленувайте, ще бъдете леко разочаровани, опечете си я сами.

Други материали по темата:
Комуникационен план в модния бизнес
Публична популярност
Новината в модната комуникация
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs