English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Ако вече сме определили коя ниша ще търсим и на кой пазар ще излезем, следващата стъпка е да се съобразим с конкуренцията. Да илюстрираме с пример. Ако, въпреки силната конкуренция, нашата цел е да продаваме кръглоплетени трикотажни блузи на българския пазар, трябва да направим анализ на силните играчи на този пазар. В случая, основните сили са - Китай, Турция и Гърция и, разбира се, сивата икономика. Общото при вносните стоки е, че са били предназначени и отказани от трети пазар. Възможните причини за отказването на поръчките са много, а следствието е, че тези производители трябва да търсят продажбата им като щок. Не са много пазарите, на които може да се реализира такава отказана стока. Много национални пазари имат изисквания за наличие на пришивен траен етикет на стоката с указания за третиране на националния език и дистрибуторска мрежа, която предлага собствени модели. Това кара собствениците на щока да търсят реализация предимно в страни от третия свят или в страни като България, където правилата са пригодени за нуждите на вносителите с възможността да се залепи или прикрепи етикет - начин, подходящ за стоки с еднократна употреба. Така разбрахме за стоките на конкуренцията няколко неща:

1)Силни страни - много ниска цена

2)Слаби страни - възможно е цветовете да не са последен хит на сезона. Размерите покриват определена категория. Най-често отказаните стоки са били предназначени за пазара в САЩ, където предпочитанията са различни от тези в България. Липсват разбираеми указания за третирането на дрехата. Невъзможно е да има повторения на хитови артикули.

Именно тези слаби страни трябва да превърнем в наше предимство. Ако намерим съюзници, може да атакуваме стоката на конкуренцията още преди появяването и да не допуснем внос, или поне не на тези цени. Чрез потребителските организации и въздействие върху обществото, трябва да предизвикаме промяна на наредбата за етикетировка, с което да попречим на отказаните поръчки да нахлуват свободно у нас. Това може да стане и по инициатива на асоциация на производители, в която, разбира се, трябва да членуваме. Не може да очакваме някой друг да свърши вместо нас работата и да получим магическо решение на този въпрос. Другата линия е пак чрез асоциациите да създадем отрицателна реакция срещу митническите измами при вноса и въвеждането на тези стоки на пазара срещу заплащане на стотинки митни сборове върху обявените ниски стойности на митницата. В крайна сметка, дори и да сме прокарали изискванията за български етикети, е възможно тези стоки да бъдат въведени на пазара чрез допълнително пришиване на етикети на български, но това ще оскъпи стоката и ще я направи не толкова конкурентна.

Нашата задача като производител ще бъде да привлечем вниманието на потребителя - като поставяме на нашите стоки етикети за третиране, опаковки и други аксесоари на български език; т.е. посланието ни да бъде - ние се грижим за вас. Потребителят ще бъде поласкан от това, че има производители, които са направили облекло, специално за него. И накрая на етикета, чрез информация за фирмата и приветливо послание до клиента, ние се подписваме за това, че заставаме зад качеството на стоката. След като сме направили това, нашето производство трябва да се насочи към разнообразието на размери и модни цветове, както и обезпечаването им през целият сезон. Това значи, че нашите доставчици на тъкани трябва да бъдат готови да ни захранват с платове в модни цветове през целия сезон, а от производството ни да излиза продукция, която се продава. Наличните количества материали, които купуваме на ниска цена, създават възможност някой друг производител да е взел преди нас или да вземе след нас от същите цветове. Да не се доверяваме на продавача, който ни казва "това ни е единствения метраж". Когато представиме нашата стока в магазина и видим почти същите блузки на сергията пред него, последствията ще бъдат повече от неприятни за нас. Ако това все пак е станало, трябва да извадим тези артикули от същия магазин и да ги преместим в друг, когато имаме такъв избор. Ето още една причина да имаме повече от един магазин. Но това е тема за друг материал, който ще разгледаме в един друг бюлетин.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News