English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Април 2018

Задачата на нашия комуникационен план е да изградим добър имидж на нашата организация. Често обаче попадаме в PR-кризи, които могат да обърнат нещата против нас, ако не бъдат предприети адекватни действия за неутрализиране на кризата, а при определени обстоятелства може и да извлечем и ползи от кризата. По време на кризата засегнатата компания или организация става обект на негативно отношение от страна на потребителите и други организации, включително медиите.
Някои организации се правят, че нищо особено не се е случило и криза няма. Кризата обаче се разраства и щетите са колосални. Тогава вече ситуацията става трудно или въобще неконтролируема.

Ето защо в момента, когато се зароди кризата и първите съобщения се появят в медиите, засегнатата организация трябва да създаде анти-кризисен план. Първо трябва да сме наясно какво ще се опитаме да защитим - нашата репутация, етични устои, философия, приходи, бъдещ или настоящ бизнес. Трябва да се фокусираме на отраженията от кризата в дългосрочен, а не в краткосрочен план.

Необходимо е веднага да сформираме екип от вещи експерти и да се използват консултанти за управление на кризи, които да работят над анти-кризисния план, водени от отговорен ръководител в организацията. Което значи, че веднага трябва да назовем високо личността, която ще бъде оторизирана да дава изявления, когато действията се развиват светкавично. Едно от първите неща е да подготвим съобщение за медиите.

Преди по-малко от месец в медиите достигна новината, че развиващ се австралийски бранд прави рекламна кампания, базирана върху нелицеприятен имидж за българите. Рекламната кампания излезна извън границите на континента на кенгурото и стана популярна в целия свят, вследствие на награда получена на фестивал в Кан. Разширяването на обхвата на въздействие на рекламата вече засягаше доста организации, тъй като посланието „ЗАЩО НИКОГА ДА НЕ КУПУВАМЕ РИЗИ, УШИТИ ОТ БЪЛГАРИН” бе изградено върху отрицателния имидж на една нация и създаваните от нея продукти. И когато тази нация и нейните продукти имат значително участие в националната и световна икономика, имиджа следва да бъде защитаван.

Съобщението в българските медии дойде вследствие публикация на писмото на Линда Александрийска до в.Капитал. Почти всички български медии в и извън страната незабавно отразиха новината. Според реакцията в страната най-засегнати от кризата се оказаха рекламните среди в България, чиято реакция провокира извиненията на австралийската фирма, производител на ризите и създателя на рекламата. Разбира се има и други заинтересовани, които обаче избраха пътя на мълчанието, все едно че нищо не се бе случило.

В конкретната ситуация могат да се посочат и примери на добра практика, как да се извличат дивиденти от създадената криза. Изпълнителният директор на рекламната агенция "Саачи енд Саачи" в България Милин Джалалиев излезе пред медиите с незабавно изявление и разграничаване от  създателя на рекламата M&C Saatchi, призова ги да върнат наградата и реализира на практика идеята на Линда за изпращане на ризите с шевиците в Австралия, което донесе на агенцията и изпълнителния и директор нова популярност. Практически това е единствената организация, която излезе с положителни дивиденти от кризата. Разбира се печеливши са и австралийците. Няма да се учудя ако предприемчив българин открие тези дни бутик за ризи марка Herringbone" в София и познавайки нрава на българите, според мен това ще бъде твърде успешен бизнес.

Реакцията на останалите потърпевши лица следваше прослувутата библейска фаза, когато ти ударят шамар да обърнеш и другата буза, но това бездействие за жалост днес няма нищо общо с маркетинга.  В тази връзка прогнозираме, че следващата реклама, която ще видим ще изглежда горе-долу така: 

"Никога не купувайте интимно бельо шито от българка."

А текста под снимката ще гласи :
"Българките са известни с най-пищните дупета в света. Техните разбирания са, че бельото е истинско само, когато е голямо. Обиколката на ханша трябва да бъде най-малко 132 сантиметра. Може да си представите, че бельото с тези размери ще заеме половината от пералнята ви.

Нашия шивач Хенри, разбира тези неща. Той говори с австралийска аборигенка, която с усмивка му разказа как на младини никога не е носила бельо. Ето защо Хенри успя с малките си ръце да направи още по-малък продукт с високо качество, който е по-лек дори от добре оглозгана риба. А вие вече познавате този знак. Това е Herringbone".

Снимка: Интернет.Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News