English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Една от дилемите, които трябва да разрешим при налагането на нашия продукт е дали да поемем ролята на пионер или да се задоволим с ролята на последовател. И за последователите знаем, че има ранни птички и късно пристигнали такива. От възрастните хора сме научили, че сергия не се открива на панаир, когато той вече се затваря. Аз предлагам да им се доверим, въпреки че те едва ли са учили маркетинг. Но така пише и по книгите, едно пазарно проучване дава следните дялове:

  • пионери - 29%
  • ранни птички 17%
  • късно пристигнали - 12%

Изключвайки последните, в първите две групи ще намерим и предимства и недостатъци.

Няколко общи черти характеризират успеха на фирмите - пионери: високо качество на продукта, добри услуги, в т.ч. възможност да се отговори на търсенето, съпътствувано с ниски разходи по продажбите и от тук и ниски продажбени цени, спрямо конкуренцията. Днес сме свидетели, че някои продукти на пионерите станаха дори синоними за продукта. В нашата индустрия наричаме технологията на подлепените шевове Gore-tex, въпреки че десетки фирми последователи направиха след тях подобен продукт.

Фирмите - пионери могат за заемат лесно територия, при липса на конкуренция. Това се случи през 90-те години у нас в периода на дефицит на облекла. Наши фирми започнаха да налагат своя бранд и днес вече виждаме по модните форуми в Интернет, че техните имена се използуват като синоним на стандарт .."искам да купя облекла, като тези с марката ХХХ". Този собственик на магазин е установил, че клиентите му имат изградено отношение към пионерите с марката ХХХ, но има желание да ги изложи на конкуренция с облекла с друга марка. По този начин той се доближава до търсенето на клиентите си, минимизирайки риска от новата покупка от последователите им. Въпреки възможността за избор, в повечето случаи купувачите ще изберат пионерите пред последователите. Тогава къде са недостатъците на водещата стратегия. Тази стратегия може да надцени търсенето на дадена стока на пазара. За налагането на нов продукт е необходимо да се инвестират усилия и средства, които могат да бъдат изчерпани , а пазара видимо да се свива, а може би и затваря.

Стратегията на последовател е базирана на по-ниски разходи и рискове. При тази стратегия ще направим доста по-малко разходи за разработка и тестове на новите платове, за нови купони платове и кройки. Последователите ползват създаденото от пионерите име на даден артикул и тяхната роля е само да го имитират добре.

Не са единични случаите, когато последователи са завзели пазар, вследствие на постигане по-ниски производствени разходи и бързина на доставки. Почти във всички случаи, креативността изиграва важна роля за успеха.

Очевидно и двете стратегии - на пионерите и на последователите могат да доведат до успех (или до провал). Едно от важните условия за това да се стремим да бъдем пионери, е осъзнатите дадености, че този пазар има нужда от продукта, който сме разработили. И ако някога компании като Federal express са осъзнали, че пазара има необходимост от куриерска услуга с доставка, значително по-бърза от пощата, то може да потърсим отговор и на въпроса "може ли и ние да бъдем Federal Express в нашия бизнес".  Търсейки този отговор ще разберем, че не всички територии са заети. Ще разберем, че, въпреки че хората покриват голотата си с дрехи от хиляди години, винаги е имало нещо, което различава едни дрехи от тези на другите, което е направило и продължава да прави еволюция в най-популярната световна индустрия. В тази индустрия, където копията се правят толкова лесно и стратегията на последовател лесно постижима, водещи световни фирми продължават да държат лидерското място, благодарение на иновации и дизайн. Трябва да докажем устойчивост, за да бъдем водещи и да задържим тази позиция на пазара. Нуждаем се от много силен творчески екип, който добре да познава процеса на производство и възможностите, които ни предоставя добрия сорсинг на материали.

Тези, които кажат "какво толкова има в една дреха, което да те направи пионер" има над какво да се замислят. Освен това живеем в България, където наложените марки в средния пазарен сегмент имат ограничен пазарен дял...все още.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News