В последните години модните фирми в Европа се движат в няколко различни композиции към глобалните пазари. Фирмите от всяка една държава имат сходна пазарна стратегия, международен маркетинг и постижения, като всяко правило си има и изключение. По силата на това изключение някои фирми са се откъснали напред от основната група, а други изостават.
Към първата група ще причислим страни като Италия, Испания и Скандинавските страни. Постиженията на Италия и скандинавците са пример как да бъда построена стратегията на всяка една страна:

1.Изграждане бранд на страната - има ли някой, който да не е чувал за Made in Italy ?
2.Изграждане бранд на цялата индустрия и нейната иновативност - днес вероятно всеки трети човек, притежава мобилен телефон Nokia, фирма която не спира да изнадва с нови технологии и модели.
3.Изграждане бранд на индустрията за мода - водещи дизайнери, брандове и компании, след като те минат по пътя, той става магистрален. 
4.Изграждане бранд на клъстери - провинции и консорциуми в Италия, продуктови клъстери като пуловери в Норвегия.
5.Изграждане брандове - фирмите в тези страни разбраха значението на маркетинга и работят целенасочено към определени пазари, както и за създаване на глобален имидж - Benetton, Diesel, Zara, H&M, Vero Moda са само част от най-спряганите имена в медиите. 

Следва златната среда на страни като Франция, Великобритания, Холандия, Белгия, които са характерни представители на стареещата Европа с резултати, подсказващи, че много от фирмите в тези страни не са разбрали за съществуването на новия глобален пазар.

Две страни правят впечатление с амбициозни програма - Португалия и Турция. Двете страни следват модела на първата група и имат ясни програми по континенти и страни.
Очакваме Португалия да обяви официално своята стратегия до 2013 година, приета на 9-ти юни т.г., за която вече писахме в наш материал. Тогава Асоциацията за облекло Anivec/Apiv дефинира Испания, Русия и Турция, като приоритетни пазари. Сред първите десетина изложения, стоящи постоянно в дясната колона на сайта на португалската индустрия за облекло и текстил фигурират единствено пазари като Китай, Индия, Русия и Испания. Очевидно тези страни имат приоритет пред стагниращите пазари в Западна Европа. Турция също има интересна програма. След като направи (и продължава да прави, макар и с намалени обеми) милиарди от търговията с "челноки" (куфарни търговци) в Русия, много турски фирми се разположиха стратегически в Туркменистан и изнасят при по-добри тарифни и други условия за руския пазар. Турски фирми създадоха и свои изложения в Москва за промоция на турски брандове. Програмата Turquality пък се насочи към световния пазар на лукса, оценен на около 80 милиарда долара, с растеж от около 15% годишно и с цени до 15 000 долара за дизайнерски couture продукт. Програмата подпомага дизайнерите в няколко осезаеми и неосезаеми направления, включително регистрация на бранд в чужбина, за да се избегне фалшифицирането му, глобалната комуникация с потребители чрез международни агенции, откриване на флагмански магазини, вкючително пазарно проучване, както и подкрепа за първоначалната инвестиция, включваща правни въпроси, дори и първи вноски по наеми и т.н.

Източна Европа, в лицето на Полша отбелязва по-сериозни успехи на руския пазар, почти всички страни вървят бавно към преодоляване заветните 10% приходи от реализация на собствен продукт (марка), за сметка на останалите 90% като подизпълнители на европейски брандове. Броят на дните на индустрията в тази част на Европа зависят единствено от развиването на максимално повече услуги, стратегически съюзи и маркетинг.

Накрая на този материал ще завърша с информацията от Euratex, че през 2007 година ЕС загуби около 9000 фирми и 170 000 заети в модната индустрия, вследствие от глобализацията.

Още материали по темата
Колективен брандинг 
Консорциумът - инструмент за експорт на малки и средни фирми 
Португалия обяви целевите си пазари 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs