Бизнеса с облеклото е като всеки друг бизнес, трябва да имаме ресурси да дадем отскоклив старт на нашата визия, способности и ноу-хау за управление на бизнес и маркетинг умения за неговата промоция. Трябва да имаме също така бизнес план, който ще ни служи като пътен лист през първите няколко години на бизнеса. Преминаването от процеса на обмисляне до процеса на планиране на нашия бизнес, ще ни позволи да знаем какви следващи стъпки да предприемем на всеки един етап от развитие.

Има няколко на брой уникални фактори, които един бъдещ производител на облекло ще трябва да вземе под внимание при старта на бизнеса с облекло. Малкия бизнес среща увеличаваща се конкуренция от големите фирми, надарени с големи маркетинг мускули и икономическа сила.

Расте и броят на малките производители, което още повече затяга конкуренцията. Плюс това, тези малки фирми, трябва да имат ресурси да се съобразяват с бързите промени в модните тенденции.

Независимо от тези проблеми, много малки фирми успяват да преодолеят трудностите и да получат растеж в техните сегменти. В следващите редове ще намерим един списък - водач, който ще ни подпомогне старта в бизнеса с облекло да бъде успешен.

Първата стъпка

Първата стъпка, която трябва да предприемем, е да решим какъв вид облекло искаме да произвеждаме. Да се убедим, че има пазар за избрания продукт. Трябва да определим нашия продукт, по вид  и ценова категория.

Пазара на облекло е разнообразен, както и демографското разделение на населението. Ще се фокусираме ли на половото разделение (момчета или момичета, дамско или мъжко облекло) или на възрастта (облекло за бебета или за възрастни хора) ? Планираме да правим облекла за новородени или облекло за хора с наднормено тегло ? Може би за тийнейджъри или професионални кариери и т.н. Пазара предлага толкова възможности и разнообразие.

Може да вземем решение да създаваме облекла за спесифичен пазар - ниша. Може да навлезем в зоната на спортните ентусиасти и атлети. Но и тогава има възможности да избираме - дали това ще бъде облекло за колоездене, тенис или ски.

Обхвата на нашата линия също трябва да бъде взета под внимание. Планираме ли да създаваме пълна линия, отделни части или коордонета.

Начина на дистрибуция също ще диктува видовете облекла, които ще трябва да предлагаме. В зависимост от това, къде продаваме облеклата си, определяме кои ще бъдат клиентите ни.  Ще продаваме ли облеклата ексклузивно или ще използваме други методи за дистрибуция. Планираме ли да продаваме облеклата в скъпи бутици или ще ги продаваме на магазините, които продават на ниски цени. Дали целта ни е средното ценово ниво или масовия пазар. Ценообразуването ще бъде важен фактор, който ще диктува нашата маркетинг стратегия.

Ще трябва да вземем под внимание също така нашия капацитет и поръчките, които може да получим. Ако ще предлагаме малки серии, дали ще намерим подизпълнители, които ще имат желание да работят малки производствени поръчки ? Или стойността на тези операции ще бъде възпираща за нашите операции. Освен това, дали доставчиците на тъкани ще имат желание да ни дадат необходимите малките  количества.

Да познаваме пазара

Веднаж след като имаме идея какви облекла искаме да произвеждаме, следващата стъпка е да определим дали има пазар за нашия продукт. Решаваща роля за това ще изиграе информацията за потенциални клиенти и целеви пазар, както и това как ще достигнем до тях с нашия продукт.

Два са начините за постигане на това:
а. да направим проверка при магазините и
б.да говорим с клиенти, които се очакват да носят нашите дрехи.
Има два вида клиенти, които ние ще трябва да задоволим, освен ако възнамеряваме да продаваме ексклузивно нашето облекло и да избегнем дистрибуцията чрез бутици и департмент магазини.

В нашата специалност, трябва да разберем, колкото се може повече за конкуренцията. Да проверим как други малки или големи фирми се оценяват по отношение на начин на изработка, качество на платовете и стайлинг. Може ли ние да го направим по-добре или приблизитаелно на техните нива ? Ако отговора е "не", по-добре е да преосмислим нашата бизнес стратегия.

За да получим необходимата информация, трябва да говорим със собственици на магазини, купувачи или техните доставчици на тъкани. Тези групи хора могат да ни доставят информация от първа ръка за бизнеса в избраната територия. Те ще ни дадат идеи за най-търсените конструкции облекла и въобще за това, какво искат да продават и ще продават на нашия пазар.

Все пак трябва да потърсим информация и в пресата, директории на индустрията, търговски асоциации и други видове бизнес, които ще ни дадат още по-ясна картина за това, какво ни очаква на пазара.

Как да навлезем на пазара

Преди да започнем да създаваме първите мостри, трябва да индентифицираме нашите потенциални клиенти и как ще им продаваме облеклата си.

Има няколко начина да се срещнем с потенциални клиенти на нашата продуктова линия. Да потърсим търговски агенти и купувачи на магазини, департмент магазини и бутици. Да говорим с тях, да ги питаме какви точно видове облекла ги интересуват. и разберем дали има сходство между нашия продукт и тяхната философия за дизайн. Може да пътуваме до седмиците на модата в някои столици на модата, да вземем идеи и да се сравним с конкуренцията.

Веднаж, след като сме изследвали пазарния ландшафт, трябва да определим, как най-добре ще може да дистрибутираме нашите облекла. Нашите дистрибуционни канали също може да диктуват качеството, количеството и стойността на нашата линия за облекло.

Може да започнем с малко, да продаваме облеклата си на маси, на сбирки и пазари по време на уикендите. В момента, когато хората започнат да забелязват нашите продукти и търсенето нарастне, може да разширим бизнеса, докато имаме капитал да го разгърнем изцяло.

Ако искаме навлизане на пазара от по-голям мащаб, най-добрият начин е да намерим даден магазин, който ще се съгласи да купува дизайна, който смятаме да произведем. Тази възможност ни позволява да започнем с по-малко риск. Когато продажбите са осигурени, може да се мисли за производството, за да бъдем сигурни, че ще може да срещнем датите за доставка на купувачите.

Един вариант на този старт е да продаваме на консигнация. Ние доставяме облеклата си на магазин и магазина взима процент от нашите продажби. При тази форма трябва добре да обезпечим себе си, чрез договор с магазина.

Може и да излезем на пазара със собствени магазини. Това обаче е възможно при по-голям наличен капитал. Мястото трябва да е лесно достъпно за клиентите и другите свързани с нас фирми. Добре е, ако сме разположени в моден квартал. Ако изберем този път, трябва да изградим солиден план за търговия, включващ правилната визия и представа за нашия магазин.

Производството

Количествата, които може да продаваме, ще ни дадат и количествата материали, които ще трябва да поръчаме и договорим с нашите доставчици. Поръчването на повече материали, отколкото са ни необходими е нежелан момент, във всяка една степен на развитие, и това трябва да се избягва.
 
Решението да се произведат облеклата ни в "къщата" или да се договори подизпълнител зависи от няколко фактора, от вида облекла, който правим,  количествата, разходите и нашия опит.

Ако решим да произвеждаме нещата в "къщата", ще ни трябва минимум кроялна маса и ножица, шевни машини, гладене и място за съхранение на облеклата и подготовка за експедиция за магазините.

Финансиране на бизнеса

Ще чуем истории за предприемачи, които са започнали техния бизнес с нищо и после са спечелили милион през тяхната първа година на бизнес. Само че успешни истории, като тази са изключения и извън нормата.

Колко ни трябва да започнем един бизнес. Това зависи от много фактори, дали ще купим или наемем нашето оборудване, дали ще наемаме подизпълнители, дали ще наемем дизайнер, наемем магазин или продавач за увеличение на продажбите.

Създаването на първата ни серия мостри може да ни струва сума от 10 000 щ.долара от дизайна до готовия продукт, в зависимост от облеклата, които създаваме. Например рециклирани винтидж (стари) облекла може да струват по-евтино. Да принтираме тениски или рисуваме блузи също може да има по-ниска стойност. Но една линия констуирани дамски облекла може да струва повече.

Ако ние създаваме облекла за малки деца и една мостра ни струва 30 долара, и ни трябват по 50 броя от всяка за четирите сезона,  нашите разходи за първата година за мостри ще бъдат 6000 долара. Но ако едната мостра ни струва 100 долара, разходите ни се увеличават автоматично на 20 000 щ.д. за тази първа година.

И ако може да започнем бизнеса с по-малко средства, да не забравяме, че все пак ние се нуждаем от ресурси да поддържаме бизнеса и да растем. Освен ако не наемам PR компания, която да маркетира нашия бизнес и да вкара нашия бранд във всеки магазин, трябва да очакваме няколко години, поне да си създадем репутация за надеждност в доставките и приемане от клиентите. Индустрията за облекла и мода е особена територия и никога не се знае, какво ще се продава следващия сезон.

Да имаме собствена линия за бизнес за облекла не е лесна задача. Трябва да имаме мениджърско ноу-хау за управление на бизнес и пълно разбиране на индустрията. Трябва умело да се жонглира с трите основни функции: дизайн, производство и продажби. За капак трябва да познаваме добре и навлизането на нови тъкани на пазара. Трябва да сме схватливи в много неща, за да бъдем успешни в бизнес индустрията, от намирането на човек по продажбите до сорсинга на тъкани, намиране на подизпълнители и управление на средствата.

Източници:

В статията са посочени следните полезни връзки. За жалост в България техните кореспондиращи връзки са твърде малко:

Асоциации:

USA

България*

Българска Асоциация  на производителите и износителите на облекло и текстил www.bgtextiles.org
Асоциация на модни и текстилни дизайнери в България  www.modesigners.com

Книги:

Електронна книга в България: www.moda-in.info
Статии: Извинете, колко години имаме ?

Източник : http://www.powerhomebiz.com/
Преводна статия на Jenny Fulbright (с леки съкращения)
*допълнения към материала

Коментари
Mr. Mastilo 09/07/2007 10:54
n_asito@abv.bg

Една уникална и твърде ценна статия!!! Статията е идеален съветник за онези, които възнамеряват да навлезнат в бизнеса с облеклото, много добре са посочени и коментирани отделните структури и нужните фрагменти за започването на "модния" бизнес. Разбира се статията е подходяща и за обикновения човечец, или - за онзи, който е далеч от итереса с подобен бизнес, но пък за сметка на това му се предлага чисто, направено, синтезирано+изчерпателно еднин наръчник - step by step - от къде до къде се стига и какво е нужно за това.
Отлично Роби!

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs