При директния маркетинг потребителя се запознава с услугата или стоката без посредник физическо лице, това може да бъде директна поща, е-мейл, телевизия, радио , списание или вестник. Популярността на една марка и доверието на потребителите в нея, когато ги има допринасят за успешното развитие на тази форми на търговия.
Обикновено тя се използва от специализирани фирми за директен маркетинг или общоприетите магазини, които с тази форма подкрепят бизнеса си. Най-популярните стоки за директен маркетинг са подаръците: книги, дискове, домашни аксесоари, облекла и т.н. Разбира се и при тази форма тече непрекъсната еволюция. В някои по-стари помагала по маркетинг ще намерим, че често става дума за касети, които днес са DVD и т.н.
Едно от качествата на директния маркетинг е, че резултатите са измерими. Ако изпратите 5000 предложения до потенциалните купувачи и получите 500 поръчки, вие ще може да измерите с точни цифри цената на акцията. 
Директния маркетинг има и страни, които не се приемат добре от потенциалните потребители. На всеки от нас ни се е случвало да ни се обаждат по телефона агресивни застрахователи, издатели на вестници и спесания, козметични фирми и много други, които си представят, че в момента, когато ни намират по телефона, за нас няма да има нищо по-важно от тяхното обаждане. Новоназначената 20 годишна асистентка в издателска къща със заплата от 300 лева е надъхана и с удоволствие ще изпее заучените реплики на всеки допуснал я до телефонна връзка висш ръководител в компания с оборот от няколко милиона лева.
Ние не препоръчваме подобен агресивен маркетинг подход и действия в модната индустрия.  Голяма част от потребителите възприемат продуктите създадени от модните и текстилни дизайнери, като продукт на изкуството. Никой не може да си позволи да закупи картина или диамант по телефонно обаждане, няма да си купи дори и вратовръзка.
Ако обаче фирмата ни има лоялни клиенти, те с удоволствие ще възприемат новините за нови колекции по пощата, които ще им спестят времето да посещават многократно магазина в тяхното очакване.
За един нов вид директен маркетинг разказахме в статията ни от 1 август м.г. за датската фирма Green House.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs