English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Четири пети от европейците и американците купуват дрехи, защото имат нужда от тях. Три четвърти от тях се възползват от специалните разпродажби и промоции. Произходът на дрехите, както и модата, се оказват по-маловажни според изследване на навиците при пазаруване, проведено от GfK за The Wall Street Journal Europe през април 2006 г. в 19 страни в Европа и САЩ.
Най-често споменаваната причина за купуването на дрехи се оказва необходимостта. Тя е посочена от 82% от европейците и е с особено силни позиции сред чехите, германците и шведите (над 90%), за сметка на американците (77%).
Втората най-често споменавана причина, посочена от ¾ от респондентите, е възможността да направят изгодна покупка, т.е. да се възползват от разпродажба или специална промоция. В България само 51% посочват тази причина като основна.
Удоволствието от купуването на нови дрехи е водещо за около половината от запитаните на двата континента. Това важи в най-голяма степен за чехите, гърците и финландците, а в най-малка - за шведите и германците.
На четвърто място сред причините за купуване следва страната-производител на дрехите. 52% от респондентите заявяват, че купуват дрехи, защото са произведени в собствената им страна. Това е особено важно за турците (76%) и българите (73%).
Импулсните покупки са на пето място, като са особено важни за австрийците (60%) и германците (52%), като в техните държави тази причина е на трето място. В България нагласата е по-различна - тук само 20% посочват осъществяват спонтанни покупки.
Следването на последните модни тенденции е далеч назад при вземането на решение за покупка на дрехи, като отбелязва по-високи нива само в Чехия и Дания, а най-ниски - в Турция (18%). Дрехите с дизайнерски етикет са важни за около една трета от респондентите. Те са много популярни в Румъния, Гърция и Италия....
Пълният текст на статията на български може да прочетете тук http://www.gfk.bg/news.php?newstype=8&id=6&newsid=176

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News