English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018

В един материал за шведите имахме възможност да споменем, че за да знаем от какво те имат нужда, е необходимо да ги опознаем, а не да обикаляме по магазините в Стокхолм.
Това правило е валидно не само за тях, но и за българите и другите нации. Но дори и в една нация, намираме различни интереси. И тогава възникват десетки въпроси:
- защо някои остават лоялни на бранда, а други се прехвърлят на нов бранд. Тези от нас, които следят английския пазар са свидетели на възхода, колебанията и възвръщането на доверието в един гигант като M&S;
- колко време му трябва на потребителя да вземе решение. Вероятно мнозина си задават въпроса, защо в развитите страни (а вече и у нас) се излагат летните облекла още през месеците януари-февруари.
- защо някои потребители взимат решението за покупка по-рано, а други по-късно. През февруари ще видим пионери-клиенти да пазаруват, но повечето ще дойдат през следващите седмици;
- кой съветва потребителя да вземе решението за покупка.
Това са въпроси, на които маркетолозите се опитват да дадат отговори, ползвайки демографски анализи, заедно с изследвания на стила на живот на потребителите. Взимат се под внимание:
- дейностите - на работа, хоби, посещение на социални, културни и обществени мероприятия, ваканции, забавления, заобикаляща среда, начин на пазаруване, спортуване и т.н.
- интересите - на семейството, в работата и в къщи, в обществото, възстановяване от напрегнатия ден, мода, медии и т.н.
- мнения - собствено, на средата, социални въпроси, на бизнеса, на медиите, културата и бъдещето.

Стилът на живот се влияе от индивидуалността и социалните ценности на потребителя. Решението на потребителя преминава през различни стъпки: предизвикателство, пазарно проучване, търсене на алтернативи, покупка и потребление.

И все пак, как на практика се движат нещата ? Могат ли да бъдат взети под внимание толкова много неща и изказани в една дреха. Разбира се, че това е трудно. Но затова служат промоционалните кампании, които ще проведат маркетолозите. Нека да разгледаме някои от социалните характеристики на потребителите.
- културата - това е нещо, което обединява твърде много хора. У нас след периода на сдържания социализъм, когато биеха печати на колената на младите жени и момичета, които носеха къси поли, логично последва периода на дрехата за "разгулната" жена, предизвикателна и открита. След насищането със свободата, започна постепенно търсене на практичната и удобна, разбира се и модна дреха.
- разделението на класи - в зависимост от нашите цели, възможности и стратегия избираме нашата целева класа с определени доходи;
- но все пак с едни и същи доходи, банковата служителка и служителката на рекламна агенция могат да бъдат разгледани под различен ъгъл, едните в по-голяма организация, другите с повече социални контакти;
- влияещата група - тази, която въздейства на потребителя да вземе решение. Тя може да бъде вдъхновяваща, например лицата на фолк-певиците могат да бъдат ползвани за дадена линия, в този случай потребителя не принадлежи към тази група, но иска да им подражава. Другия случай е принадлежността към една група - това може да бъде и семейството, приятелите в и извън работата. Това са може би най-важните фактори, за взимане решението за покупка.

Една компания имаща цел да атакува дадена група, трябва да намери лидерите в тази група, тези които дават съветите или са доказали с досегашното си представяне в групата висок стил, възприемащ се от заобикалящите ги и да представи новия продукт на тези лидери.
Начина на живот - например днес все повече млади хора избират ергенския начин на живот и кариерата - те могат да бъдат атакувани с послания за удобството - например дрехите да бъдат направени от платове, които не изискват непрекъснато гладене - ето защо джинсите или дрехите тип "кежуъл" намират лесно място в гардероба на тези хора. За много от тях едно от първите неща е да си купят кола, дори и втора ръка. Това значи сбогом на дългите дрехи и представяне на топлото удобно за управление на колата яке, което може и да не се сваля в купената втора употреба кола (при липса на парно).

Предизвикателството остава важен фактор за взимане на решението за покупка при облеклото. Например почти всички телевизионни прогнози за времето са предмет на рекламно съобщение за гардероб. Много често обаче те не са подкрепени с подходящата дреха - прогнозата за днес и тази седмица е, че ще вали дъжд, а Деси Банова е облечена твърде оскъдно в бяла дреха. Гардероба на журналиста Кориторов пък ни показва по-скоро как да не се обличаме - при какъвто и да е повод.

Всеки потребител има собствено предизвикателство и мотивация за покупка , не на последно място той поставя риска от това да извърши сполучливата покупка. Това се отнася особено за модни изделия, които се появяват в началото на сезона. Разбира се те ще се появат не само в нашия магазин.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News