English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

Как нашите дрехи да достигнат до целевата група, след като дизайнерите са свършили своята работа. Това трябва да стане на един пазар, където е налице свободна конкуренция, както от национални производители, така и от международни играчи. Някой трябва да анализира стратегията и движението на конкуренцията, да следи процеси като откриването на хипермаркети, молове и влиянието им върху поведението на потребителите. Трябва да се оцени състоянието на икономиката и на доходите на купувачите. Защото несъмнено има дълбока взаимовръзка между увереността на потребителите да пазаруват при икономика на растящи доходи и обратното.

Това не са единствените фактори, които определят хода на една маркетинг кампания. Изборът на целевата група има съществено значение за взимане на маркетинг решенията. Така например ще имаме съвсем различно поведение, ако сме решили да проведем маркетинг кампания за вечерно облекло или всекидневно облекло. Това не са прости решения, а решения които трябва да бъдат взети от специалистите. Именно тогава идва ред на маркетинг експертите в модния бизнес.

Казано накратко, маркетинга в модата е професията, която "снима" последните тенденции в потребителските търсения и комуникира с целевата група, така че потребителят не само разбира за продукта, но и иска да си го купи на всяка цена. Целевата група е сектора от потребители, на които искаме да продадем (промотираме) нашето облекло. Маркетинга в модата не свършва с рекламата в списанията и с обличането на говорителките по телевизията. Света на маркетинга при модните облеклата е толкова динамичен, колкото и самата мода и заобикалящия ни свят. Маркетинга на облеклата обхваща такива елементи като това, в какви магазини да продаваме нашите облекла, на какви цени, как да изглеждат витрините ни и т.н. Специалистите по маркетинг често са познавачи на рекламата, бизнеса, както и модата и популярната култура. Модните маркетолози са креативни. В сърцевината на професията е да могат да представят имиджа и стила на живот, търсен от потребителя. Например в модната индустрия комфорта, стила, симетрията, цветовете и предназначението на облеклото са само част от елементите, които дизайнерите трябва да вземат под внимание, когато създават една линия за облекло. Модните маркетолози поемат щафетата, за да направят най-добрата промоция на тези характеристики. Разбира се те трябва да са в крак с модните тенденции, да знаят кои модели ще бъдат успешни в отделни случаи, възрастови групи, демографски особености и т.н.

Модните маркетолози играят важна роля в модната индустрия, тъй като те правят връзка между дизайнерите и потребителите. Успеха на една колекция облекла не се състои само в добрия дизайн. Често успешният маркетинг е също толкова важен, ако не и повече, колкото и самата колекция. Това е така, тъй като маркетинга е инструмента, с който дизайнерите достигат до аудиторията, както и самата аудитория идентифицира чрез маркетинга на компанията дизайнера и марката. Без такава връзка ще бъде трудно да имаме успешна линия за продажби на облекла. По-голяма част от маркетинга в модата е незабележим, да бъдем в крак с модата, иновациите и навиците на купувачите, да приложим рекламните кампании за конкретна целева група и предизвикваме техния интерес. Глобализацията доведе до промяна в маркетинга на облеклото. Специалиста по маркетинг на облекло трябва да знае как се развива производството в страни, географски разположени далеч от нас, да познават страните, които развиват иновативни материали и технологии. Уменията на хора, знаещи чужди езици имат важно значение за интегрирането на фирмата за облекло в заобикалящия ни свят, както за сорсинга на нашите облекла, така и за продажбата им на експортните пазари. Брандирането става оръжие, което продава, а добре знаем, че оръжие се носи само от правоспособни и дееспособни лица. Маркетинга в модния бизнес интегрира артистичната душевност на модата с креативните аспекти на бизнеса - правейки го ценена кариера за амбициозни и иновативни хора. Те работят или в екипа на фирмата, създаваща облеклата, или в екипа на обособена маркетинг компания, отделена от производството, за да да бъде по-близко и служи по-добре на потребителя.

Още материали по темата
Моден маркетинг и индустрия 
Mаркетингът става все по-важен инструмент 
Цветовете на модата

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News