Всеки, който следи новините от световните канали, ще срещне често изявата на влиятелни бизнесмени от една държава, които се срещат с политици от най-висок ранг на друга държава. Представите ни за една страна, често се смесват с представите ни за бизнеса в тази страна. Промотирайки нашата страна, ние я превръщаме в наше акционерно дружество. Представяйки я на глобалното общество, привличаме нови акционери от цял свят. И хората в нашата страна започват да се държат като акционери, а политиците като мениджъри. Всички ние, заедно и поотделно, избираме дали да бъдем проспериращи или да останем бедни. В един свят, в който всеки ден може да включим компютъра си и да черпим информация от глобалната мрежа, в свят, в който може да намираме акционери, които да подобрят нашата инфраструктура, сами избираме пътя към богатството или пътя към бедността. Нашата страна може да бъде прекрасна, лятото - екзотично, зимата- сияйна, но тези дадености няма да докарат сами инвеститорите. Хората са тези, които правят страната по-привлекателна дестинация. В глобалното общество знаем кои са страните компютърни гиганти, знаем и модните центрове, където се създава дизайн. А за страните, в които се шият тонове дрехи се знае твърде малко или се знае, че там има цехове - потоизтисквачки. И, ако в страна като България, една четвърт от експорта е текстил, а фирмите успяват да продадат продукцията си при засилена световна конкуренция, се пита кой, ако не те, трябва да гради имиджа на страната и индустрията. Бизнесът не може да остане безразличен към името и бранда на България. Така, както бизнесът гради имиджа на марката си, така трябва да се грижи и за името на страната си. Знаем, че брандът се гради с демонстрация на силните страни и колко сме по-различни от другите. Това трябва да демонстрираме и за страната си. Всеки втори ще каже, това е работа на държавата, нека тя да гради бранда ни. Мнозина ще запитат, защо нашите политици не избират по-добрата опция за развитие <просперитет>. Но очевидно, както има фирми и държави, които просперират, така има и фирми и държави, които буксуват. Създаването на програма за изграждане на бранда на страната изисква интегрирани действия на администрация, бизнеса, образованието, изкуството и спорта и не на последно място и медиите.

Неотдавна (дори и на 2 май по NTV) българските медии представиха за пореден път индустрията за производство на облекло, поддържаща жизнена страната, като един демон. С демострацията на загриженост от администрацията, бе нанесен сериозен удар по бранда на индустрията, а и на страната.

Оказа се, че индустрията за облекло, която ухажва най-много работниците си, индустрията, създала най-добрите условия за труд от целия индустриален сектор в България, модната индустрия, създаваща красотата на нацията, не може да гради имиджа си. Фирмите, които пълнят стотици страници с реклами в медиините издания, нямат стратегия да се подобри общия имидж. Вследствие на това надделяват отрицателните настроения и отзиви, както в страната, така и вън от нея.

Мнозина са чували за фирми в Южна Италия, където се подвизават и български и румънски шивачки, в които условията на труд не се отличават от тези в подозрителните цехове у нас. Но за тях се знае малко или нищо, а за Италия се знае, че е страната на модата, на голямата текстилна и шивашка индустрия.Именно италианските фирми изградиха бранда на Италия като световен моден център, а администрацията само поизлъска табелата.

Очевидно е, че необходимите интегрирани усилия липсват и все пак някой трябва да вземе инициативата, да се избере бранда на страната и на индустрията, съобразно времето, в което живеем. В това време на преход, трябва да отделим най-важните ценности, които обобщават очакванията на обществото - в и извън страната. Ето защо мото като "Справедлива Мода"...(Fair Fashion) може да бъде формулата за успеха на бранда на страната и на индустрията.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs