English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
19 Март 2018

Нашето развитие търпи ред промени във времето. До скоро считахме за добър ход да промотираме името на страната като производствен център на облекло и текстил. Тази политика изигра своята роля. В един труден период на вдигане на бариерите от Европа пред вноса на текстил от Азия, индустрията за облекло заддържа позиции в експорта, производството и нивото на заетост. Свикнали сме да омаловажаваме направеното от българската администрация, но след осъвременяването на режима за внос на материали при ишлемето през 90-те години, сега отново трябва да отчетем значението на малкото правилни ходове на администрацията. Страната бе на правилното място, в точното време, в правилната посока, подписала добро споразумение с ЕС. Това, обаче, не е повод за успокояване и продължаване в същия дух.

Повод за този материал е статията на Thomas Biskupek в уважаваното списание Textile Network- април т.г., за която писахме в миналия брой. Материалът започва със заглавие за красивите славянки (slav), но като че ли после иска да ни убеди, че тези славянки ще си останат робини (slaves) на някакви инвеститори, които трябва да дойдат и да оправят производството. Според авторът на материала, България няма имиджа на "европейска шивалня", каквато слава се носи на Румъния. На две страници материалът навежда мисли повече за проблеми, които очакват потенциалните инвеститори, отколкото за решения.

Индустрията за облекло и текстил в България няма нужда от такъв имидж. Брандът й не може да се гради повече върху привлекателността на страната с евтина работна ръка, не може да се гради от външни дописници, нито от отречени инвеститори. Вярваме че сектора има водеща организация, която може да пристъпи към конкретни действия, заедно с други съмишленици и институции. Имиджът на индустрията следва да бъде поставен на необходимата висота, а акцентът да е поставен върху дизайна на облекло и производството му в България.

Да вземем за пример излизането на български фирми на нов пазар като Русия. Може ли да продаваме мода, ако гърмим в медиите, че продаваме труда си и стоката евтино. Така, както една фирма не може да продава с една и съща стратегия готов продукт и капацитета си като подизпълнител, така и индустрията трябва да има различен подход. Може ли да ни плаши възможната промяна на стратегията на индустрията и новото амплоа. Може ли това да доведе до срив в производството на ишлеме? Разбира се, че не! Информацията за потенциала на страната като добро съчетание на разходи за труд, логистика и географско положение е добре разпространена в Европа, която очевидно ще продължи да има интерес към тази тема. Оттук нататък трябва да се помисли за бъдещето на пионерите, които вече дръзнаха да продават собствена марка в Европа, в т.ч. и в Русия. Да се помисли и за техните последователи, които все по-често разбират предимствата от производството на готов продукт.

Една птичка пролет не прави, поединичните усилия и на най-добрите фирми няма да бъдат достатъчни за достъпа на нашите фирми на новите пазари. Нужен е имидж на индустрията, който да подпомогне усилията на дизайнерския и маркетинг екипи. Колко от нас са се замисляли да продадем облекла в Япония. А голяма част от нашите производители са изпълнявали поръчки за Франция, Англия или Италия, чиято крайна дестинация е била далечната източна страна. И ако една стока може да бъде произведена в България с материали, внесени от Китай, прехвърлена от логистични и други съображения в Англия, а после доставена в Япония, какъв трябва да е отговора на въпроса. А той е маркетинг.

Опасенията за елиминирането на квотите и последствията за индустрията в ЕС вече отстъпиха място на трезвите равносметки. Сега европейските производители кроят планове как да навлязат на пазарите в Русия, Китай и Индия.

С подобни по-смели планове трябва да потърсим от администрацията да установи реципрочни търговски отношения със страните от новите пазари. Да се подготви навлизането на нашият дизайн с промоция на българския бранд, а не на нашето полуефективно, но евтино производство. В някои страни за имиджа на страната и индустрията се грижат и от държавната администрация, време е да я подканим и ние !

-----------
След като публикувахме този материал попаднахме на интервю за в. Пари Мартин Блиндер и Жозе Торес основатели на международната консултантската агенция Bloom Consulting, специализирана в играждане на бизнес стратегии и идеи, основаващи се на брандинг, публикувана на http://www.yvox.net  от което даваме извадки:

Смятате ли, че държавата има потенциал да развие свои брандове, така че да ги направи конкурентоспособни на международния пазар?

Мартин Блиндер:

Без съмнение има такъв потенциал. Страната ви е с население от 7.6 млн. души. Пазарът се състои от 6 млрд. души, трябва да се ориентираме към целия свят. За да стане това, наистина трябва да развивате брандове. Проблемът или по-скоро предизвикателството пред България е не толкова дали можете. Трябва да се научите как. Това не е просто маркетингова култура - ако компаниите искат да минат на глобално ниво, трябва да осъществят тази промяна, предлагайки нещо повече от добра цена, качество или схема, иначе никога няма да спечелят. Трябва да могат да покажат на света, че тяхната освободеност, базирана на множество фактори, създава брандове, които наистина могат да привлекат клиентите. Трябва да имате един силен бранд, един сектор и именно той ще е посланикът на България за останалия свят. Той ще проправи път за останалите компании в този сектор, които ще го последват. И когато някой види етикет Произведено в България, той ще има позитивна, а не никаква или негативна нагласа.

Мислите ли, че има сектори, които са готови за експанзия?

Жозе Филипе Торес:

Брандовете, представящи сектора, се наричат рефлексивни брандове... България се нуждае от т. нар. бранд посланик - трябва да се промени брандът, за да може да предава съобщението какво представлява тя на хората, които не знаят нищо за нея. С това бихме започнали веднага, за да може да се покаже наистина какво представлява България.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News