English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018

Целта на тази рубрика не е да предложим на нашите читатели да произведат именно продукта, за който ще говорим. Идеята е да създадем необходимата настройка за създаваните възможности, които изникват непрекъснато в променящия се около нас свят.

Чували сме за фирми-производители на детско облекло, чийто собственик е решил да навлезе в тази продуктова ниша, защото е усетил трудности с намиране на предпочитани дрехи за обличането на децата си. Чували сме са запалени скиори, които са създали ски-облеклата си, поради това, че са усетили студа и влагата от пропускащите вода шевове. Говорихме, че финландците са специалисти по топлите облекла, защото повече от шест месеца суровата зима е техния начин на живот.

Но когато нашите деца са отраснали, когато нямаме време за ски или за басейна, ние трябва да търсим продукта, необходим на другите хора, този продукт, който се търси и продава. И тогава виждаме, че в вашия град обособил се като клъстер в производството на дамско облекло, всеки, в т.ч. и ние, произвежда сходни облекла. Когато и доставчикът на тъкани е един и същ, почти е сигурно, че един от нас ще завърши сезона с непродадени облекла, а и двамата със занижена печалба.

Ето защо продуктовата ниша е много важна. В крайна сметка, нашата цел не е да създаваме килограми от облекла, а планини от печалба. Това е важен момент в мисленето на мнозина, които са влезли в ролята на предприемачи от позицията на доскорошен организатор на производство или технолог. Да, ние имаме 50 души работници, които изработват днес 500 броя полиестерни панталони (продавани масово на пазара Илиенци) и ни носят 500 лева печалба. През този ден тези същите работници могат да изработят и 100 броя карнавални дрехи, които да ни донесат приход от 1000 лева. Без да фетишизираме тази ниша, ще изброим:

- силни страни - няма моден акцент, при добро проучване на пазара, може да продадем толкова облекла, колкото ще продадем. Остатъкът ще продадем при следващия празник. Това ни позволява да планираме производството, няма моден акцент, при добро проучване на пазара, може да продадем толкова облекла, колкото ще продадем. Остатъкът ще продадем при следващия празник. Това ни позволява да планираме производството и материалите и да осигурим непрекъсваемост на процеса. Последното довежда до подобряване производителността. Познавайки добре душевността на българина може да създадем неповторим дизайн, който няма да има дубликат. Никой не продава щокове карнавални облекла на ниски цени (няма нелегален внос, защото всеки ги произвежда по поръчка или направено сериозно проучване).

- слаби страни - сезонност, кампанийност на продажбите. Необходим е финансов ресурс, който да бъде затворен за цикъла - материали, производствени разходи, работна заплата. Но резултатите са предвидими и при наличие на достатъчно активи, всяка една банка ще подкрепи добър бизнес план.- сезонност, кампанийност на продажбите. Необходим е финансов ресурс, който да бъде затворен за цикъла - материали, производствени разходи, работна заплата. Но резултатите са предвидими и при наличие на достатъчно активи, всяка една банка ще подкрепи добър бизнес план.

Един друг случай на разширяване на пазарна ниша е провокиран от решението на британското правителство за узаконяване на хомосексалните връзки. Местните наблюдатели смятат, че индустрията за сватбени облекла ще бъде получи допълнителна инжекция от този акт от около 17 милиона щатски долара годишно. Смяната на правилата ще промени изцяло церемониите и логистичните операции по организирането на сватба между двама души от един пол. Доказателство за това бе пищната сватбена церемония на певеца Елтън Джон и неговия канадски приятел. Разбира се, пазарът реагира адекватно и сега по сайтовете могат да се видят десетки предложения съдържащи много смели идеи. А цените, на които се предлагат тези продукти имат 5-6 цифрени измерения. Със сигурност голяма част от собствениците на тези фирми не са гейове, а просто бизнесмени.

Подобни примери има десетки, ние подбрахме за този брой измежду най-смелите, именно за да провокираме мисленето на читателите. Ниша е облеклото на банковата служителка, чиято средна възраст у нас се свали драстично през последните години до около 30 години и се облича в стил офис, но с характерен младежки вкус. В тази ниша може да се насочим дори и ако в нашия малък град няма банка, а пощенските служители са на възрастта на нашите родители, но отивайки в големия град, в който ще продаваме трябва да проучим колко банки работят и колко е числеността на техните служителки.

Да не забравяме, че нишата е ниша, когато е свободна.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News