English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
19 Март 2018

Тимът може и да играе в червено, но финансите му са твърде далеч от този цвят. Манчестер Юнайтед е най-богатия клуб в света. Клубът има около 55 милиона фенове по света и 55 000 сезонни притежатели на билети. Всяка седмица хилядите фенове се стичат на стадиона „Олд Трафорд”, наслаждават се на великата игра, след което на групи отиват в местните клубове и споделят преживяното, говорят си със своите приятели за любимите играчи.

Футболът не е само игра, но и бизнес. Peter Draper бивш маркетинг директор на клуба обяснява „Това е бранда. Повече от спортните клубове не са брандове. Истинската разлика е, че ние имаме милиони фенове на много места и бизнес модел. Нашия бранд идва от живота, тогава когато през седмицата клуба играе мачовете си и това създава силни взаимоотношения с хората, каквито повече от бездушните потребителски брандове само се надяват да имат”.

През август 2003 година, над 100 000 души от 47 страни пристигат в Милуоки, САЩ (снимката долу, вдясно), за да отпразнуват заедно един рожден ден. Те не получават безплатни билети, те пристигат за своя сметка с моторите си, които 100 години по-рано William S. Harley и Arthur Davidson създават в една дървена барака.

Преди два месеца June Pearce навършва 84 години. Нейната дъщеря се чуди с дни, какъв да бъде подаръка, който би осветил дните на майка и. Тя си спомня за разказите на майка и, когато през 30-те години на миналия век се е возила с мотор и решава да свърже миналото с настоящето – подаръка е разходка с Harley-Davidson. Разходката с Harley-Davidson връща June Pearce в дните на нейната младост и създава запомнящо се събитие за цялото семейство, което присъства на празника.

Harley-Davidson и Manchester United са едни от великите брандове на нашето време, създали клиентска лоялност, която и днес в трудните времена за всеки дава своите плодове в устойчив бизнес. В годината на своето столетие Harley-Davidson отбелязва феноменален резултат - 18-та поредна година растеж на приходите и печалбите. Те са създали тази лоялност не вследствие на силни рекламни кампании, а благодарение на споделения опит на техните потребители с приятели, близки и съмишленици.

Големите брандове имат забележителна способност да въздействат на хората, какво представляват продуктите им и да станат неразделна част от техния живот. Когато хората се срещат със своите близки и приятели, те изгарят от желание да им разкажат някаква интересна история, както и да чуят такава. В тези истории брандовете са създали искрата, а огъня се разгаря от разказите на техните лоялни почитатели, но е резултат от открояването и постоянството на бранда в годините на съществуването му, от интеграцията на продукта в начина на живот на потребителя.

Потребителите днес искат да разказват своите истории, но те не искат да изглеждат лъжци. Ето защо историята, която те искат да разкажат, трябва да бъде правдоподобна, да има само истини в нея. Те не могат да кажат на близките си приятели „..днес си купих страхотен панталон”, ако този панталон е станал на дреб след второто пране, защото ще изглеждат като лъжци.

Тези същите потребители споделят с техните приятели не само добрите изживявания. Но ако доброто изживяване се сподели с 5 приятели, то неприятните изживявания се споделят с 20 човека. Хората предпочитат да споделят най-хубавите си мигове с техните най-близки, но са открити да споделят неприятностите с почти всеки колега, съсед или познат.

Въпреки че съществуват отделни добри примери, модните компании изостават значително в създаването на силни брандове. Тези от брандовете, които успеят не само да кажат „Имало едно време...”, но и да създадат разказ, лесен за споделяне, който няма да кара хората, разказващи го, да се чувстват като лъжци, ще успеят да влезнат в сърцата им и техните разговори, ще станат неразделна част от живота на потребителите, а това от своя страна ще позволи на компаниите да създадат устойчив бизнес.

Референции: Ruth Mortimer, Brand strategy, Tim Calkins, Kellogg on Branding, Alain Тhys, Futurelab

Други материали
За рекламата и социалните медии
Брандиране
Брандът ме повика ...
Бъдещето е на неосезаемите ценности

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News